Janševa alternativna medijska hiša

Janšev izrečeni vnovnični medijski sen po razveljavitvi sodbe v zadevi Patria na shodu Odbora 2014, po tistem, ko mu je v mandatu 2004-2008 skoraj uspelo podrediti dolgo ogrlico medijev (Delo, Večer, STA, RTV, Primorske novice, itd.). Vedno znova poslušamo o tem, kako je krivica, bodisi politična bodisi sodna, rezultat in proizvod manipulacij novinarjev, kako je resnica bistveno mediatizirana – zato na shodu resnice razprava predvsem o medijski resnici. Ivan Crnkovič je v dolgem ekspozeju govoril prav o tem, o novinarjih kot prascih, Janša o takih, ki bi morali biti vratarji, in alternativni medijski hiši, ki bo potrebna, da Slovenija postane normalna:

Sodbo je prebral na letališču, ko se je vračal iz Ukrajine, in si po njegovih besedah mislil: “Morda pa vendarle le. Potegnimo črto pod vsem skupaj.” A danes smo videli, da se sodišča niti med sabo ne spoštujejo, temveč se skušajo pregovarjati z ustavnim sodiščem, je komentiral današnje odzive vrhovnega in okrajnega sodišča, potem pa zopet kritiziral slovenske medije: “Nacionalni mediji poročajo, da bo primer Patria najverjetneje zastaral ter da to pomeni, da mi najverjetneje ne bomo mogli dokazati svoje nedolžnosti. Če bi takšno neumnost izustil novinar kjerkoli na zahodu, bi pri tisti medijski hiši delal le še kot vratar.”

“Včeraj sem verjel, da bo danes morda začetek nove dobe ter da si bomo odpustili na človeški ravni, se zazrli v prihodnosti in poskušali popraviti narejeno škodo. Kar se tiče mene in stranke, ki jo vodim, s tem nimam težav. Čeprav bo po današnjih reakcijah očitno na to treba še počakati, jaz verjamem, da bo prišlo do menjav ter do reform v sodstvu. A dokler večina SLO javnosti ne bo poznala resnice, ni nobene garancije, da tudi če pride napredka, se to ne pokvari. Moč propagande je velika. Ne delam si iluzij, da bodo mediji in ljudje, ki so krojili to zgodbo, začeli delovati drugače. Slovenija bo postala normalna, ko bo ta država dobila neko alternativno medijsko hišo, kjer bodo zaposleni sledili samo profesionalnosti in resnici,” je nadaljeval Janša, preden je ob glasnih vzklikih podpore zaključil: “Danes je dan, ko ste dobili vsaj malo zadoščenja za vztrajanje. Danes pa je tudi dan, ko vemo bolj natančno, kot kdajkoli prej, kaj storiti v prihodnje.”

Planet alternativna medijska hiša Janša

Janša shod novinarji prasci

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: