Tajkunske skomine po Delu

Tajkun Lah nakup Dela

Slovenski mediji so postali hudičevo poceni. Po smešni ceni za Večer je tu še ena smešna za časopis Delo. Še pred leti z desetkrat večjimi knjigovodskimi vrednostmi se nam dogaja totalna razprodaja, kjer je Večer dosegel ceno komajda nekaj čez milijon evrov, medtem ko snubci trenutno za Delo ponujajo od dveh do menda 5,5 milijona. Razpon je pravzaprav nenavaden in nepričakovan (le kdo bi želel tako močno preplačati konkurenco), navzlic temu, da je Pivovarna Laško v najboljših časih za Delo, ne tako oddaljenih, odštela skoraj 100 milijonov evrov.

Čeprav bi moral biti vpliv medijev zaradi medializacije sveta vedno večji, odločilnejši in s tem vrednejši, je nakup medija postal bagatelna zadeva, dostopna že majhnim podjetjem in povprečnemu slovenskemu obrtniku ali poslovnežu. S tem pa nepričakovano zanimiva investicija, ki je prihitela mimo. Da se v zgodbi znajdejo potencialni lastniki večjega formata, je že znamenje nečesa zraven.

Zato je bagatelnost le en vidik. Drugi je, kdo se ponuja kot novi lastnik. Ker to z naskokom v ponudbi počnejo včerajšnji tajkuni, pidovski baroni, fiktivni prodajalci premoženja družb v stečaju, kaznovani trgovci z delnicami. Kar verjetno kaže na dvoje: da so medijske hiše postale »jeftina roba«, atraktivna tržna niša, vredna prekupčevanja, s čimer je cena delnic demokracije verjetno padla na najnižjo možno raven. In nato še na drugi strani, da se tajkuni ugotovili, da njihovo tajkunsko identiteto v veliki meri oblikujejo ravno mediji sami, upravljati s to identiteto pa je lahko stvar preživetja in ne zgolj olepšane samopodobe, če bodo sami lastniško urejali medijske konstrukcije realnosti.

Iz Planeta Siol:

 – Igor Lah ponuja 5,5 milijona evrov: Revija Manager je lani njegovo premoženje ocenila na nekaj več kot sto milijonov evrov, kar ga je uvrstilo na 6. mesto med najbogatejšimi Slovenci. V portfelju njegovega premoženja je tudi nepremičninska družba Ceeref, ki upravlja nepremičnine v Sloveniji in na hrvaški obali, delnice družbe pa kotirajo na dunajski borzi. Oddajo ponudbe za Delo je potrdil za časnik Večer.
Lah ima v medijskem prostoru tudi dve oznaki: pidovski baron ter prvi pravnomočno obsojeni tajkun. Do svojega premoženja je namreč prišel na začetku 90. let prejšnjega stoletja, ko je začel trgovati z delnicami. Prav zaradi trgovanja z delnicami Mercatorja pa je bil Lah obsojen na eno leto pogojne kazni in plačilo denarne kazni. Lani poleti so pri njem opravili tudi hišne preiskave zaradi fiktivnega prodajanja premoženja družb v stečaju, posledica tega pa je bilo oškodovanje upnikov.

– Delavska hranilnica ponuja 2,3 milijona evrov, svojo ponudbo je po naših informacijah pripravljena dvigniti še za nekaj sto tisočakov. Delavska hranilnica je v lasti različnih slovenskih sindikatov. Oddajo ponudbe za nakup Dela je za Finance potrdil tudi predsednik uprave Delavske hranilnice Jože Stegne.

– Joj Media House ponuja 2 milijona evrov. Slovaška medijska družba svoje ponudbe, ki jo je dala že pred enim letom, tokrat ni zvišala, saj ocenjujejo, da ni pravega interesa za prodajo Dela tujemu lastniku. Jakub Dyba, svetovalec za Joj TV, je za Finance potrdil oddajo ponudbe.

– Po naših neuradnih informacijah pa se za Delo zanima tudi idrijska družba, solastnica Kolektorja, ki ponuja 3,3 milijona evrov: za ponudbo naj bi sicer stala uprava idrijskega Kolektorja, ki je vodilni svetovni proizvajalec komutatorjev za elektromotorje, se je zanimala tudi za nakup ACH (kupila ga je Merill Lynch) in Trima iz Trebnjega.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: