Bi, ne bi, bi, ne bi: SMC in referendum

Bolj od nenadnega preobrata v stališču SMC glede napovedanega referenduma proti Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, namreč preobrata od podpore referendumu (»SMC referendumu ne bo oporekal«) v stališče »proti referendumu, ki bi omejeval ali kršil človekove pravice«, je zanimiva podporna argumentacija takega prehoda. Ki je dejansko ni oziroma se zdi neverjetno privlečena za lase.

SMC referendum MMC

Če je začetno stališče poslanka Simona Kustec Lipicer začinila s sklicevanjem na splošno pravico ljudstva (»Referendum je edini institut, ki velja več kot parlamentarna večina. Ljudstvo ima možnost vzeti odločitev v svoje roke, če se ne strinja z našimi odločitvami,« je dejala), se je v včerajšnjem komunikeju za javnost pričakovano racionalno pojasnilo nekam izgubilo:

PS SMC seveda podpira vsebinske rešitve, ki jih vsebuje ZZZDR in bo storila vse, kar je v njeni moči, da se zakon tudi uveljavi.

PS SMC spoštuje ustavno pravico do referenduma, zato ne pristaja na pobude, ki bi v nasprotju z ustavo in zakoni preprečevale zbiranje podpisov v podporo referendumski zahtevi. Zato PS SMC ne podpira predloga ZL, kolikor želi ta onemogočiti začetek postopka zbiranja podpisov v podporo referendumski zahtevi.

PS SMC pa bo vsekakor proti vsakemu referendumu, s katerim bi se želelo protiustavno omejevati ali kršiti človekove pravice posameznikov ali različnih družbenih manjšin. Zato namerava PS SMC v prihodnjih dneh vsekakor predlagati oz. podpreti odločitev, da DZ sprejme sklep, da se taksen referendum sploh ne dopusti. Predlagatelju referenduma pa v taksnem primeru seveda se vedno ostane pot do Ustavnega sodišča, ki je v takšnih primerih pristojno za dokončno odločitev.

Sporočamo tudi, da smo v PS SMC ponovno povabili predstavnike LGBT in ostalih interesnih skupin z namenom, da pojasnimo naše stališče do novele zakona in udejanjanja ustavnih pravic, ki ostaja nespremenjeno.

Iz povedanega je bolj zaznati kvečjemu zadrego upravičevanja »pre-misleka«, torej spremembe v stališču, da ne bi poprejšnja pozicija izpadla preveč trapasta.

Vpeljana distinkcija pa je zdaj takale:

(1) SMC spoštuje ustavno pravico do referenduma in ne pristaja na pobude, ki bi v nasprotju z ustavo in zakoni preprečevale zbiranje podpisov v podporo referendumski zahtevi.

(2) SMC je proti vsakemu referendumu, s katerim bi se želelo protiustavno omejevati ali kršiti človekove pravice posameznikov ali različnih družbenih manjšin.

SMC referendum za

Stališči, prehod od enega k drugemu, sta evidentno nezdružljivi, če imamo v mislih, da se referendumska pobuda nanaša na konkretno situacijo konkretnega referenduma o ZZZDR. O tem, da se tako (1) kot  (2) nanašata na isto konkretno pobudo, je onstran dvoma. Edini način, da bi izluščili sploh kakšen smisel iz vpeljanega soobstoja obeh trditev, ne da bi zapadli v protislovje, bi bil naslednji: v SMC ne želijo nasprotovati zbiranju podpisov za neko referendumsko pobudo, vendar so istočasno proti referendumski pobudi, pri čemer se zbiranje podpisov iz nekih, morda pravniških razlogov, zelo ohlapno ali sploh ne navezuje na pobudo samo.

Težko zamisljivo in približno tako, kot če bi kot zadrti kleriki ne imeli nič proti razdeljevanju kondomov, vendar bi bili iz religioznih razlogov istočasno ostro proti njihovi uporabi.

Bojim se, da gre za še eno munchausensko sprenevedanje in popravljanje kurza stranke, ki se je – kot da po pomoti – včlanila v evropsko družino ALDE in bi morala biti vsaj nekoliko zavezana liberalnim vrednotam. Ampak SMC je znova imela srečo: medijski psi čuvaji niso opazili.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: