Izčrpavanje Večera in njegovi opazovalci

Primož Cirman v Dnevniku o tem, kako nova lastnika Večera, Hakl in Todorović, le tri mesece po plačilu kupnine družbo že finančno izčrpujeta. S tem, ko sta na svoje podjetje Dober Večer prenesla prostore ljubljanske redakcije časopisa Večer. Ni pa jasno, ali to pomeni, da ljubljanskega dopisništva več ne bo oziroma v katere druge prostore se bo preselilo in pod kakšnimi pogoji:

Država opazuje izčrpavanje Večera

Prav prostori v Ljubljani bi lahko Haklu in Todoroviću prinesli še dodatno premijo. Po neuradnih informacijah naj bi se namreč v Večeru že pred prihodom Hakla in Todorovića dogovarjali o njihovi prodaji. Med drugim tudi z Banko Slovenije, ki ima v isti zgradbi že prostore. Če bo cena za sedanji sedež Večerovega dopisništva presegla 243.300 evrov, bo šla razlika v ceni – razen če pogodba o prenosu ne določa drugače – neposredno v žep Dobrega Večera. Pri tem velja spomniti, da je Večer leta 2009 te prostore pri Novi KBM zastavil za maksimalno hipoteko v višini 680.000 evrov, posojilo, najeto za posodobitev redakcijsko-informacijskega sistema, pa že poplačal.

Posli Dobrega Večera, ki vse bolj spominjajo na finančno izčrpavanje, znano iz nekaterih drugih »tajkunskih« medijskih zgodb, v novo luč postavljajo tudi nekatere izjave novih lastnikov Večera. Ob sklenitvi posla julija lani je Todorović napovedal »stabilizacijo poslovanja z ukrepi tako na prihodkovni kot na odhodkovni strani«. Dva meseca pred tem je Todorović poudarjal, da »je kapital, ki ga bova vložila, izključno najin, saj sva, odkar hodiva v službo, ustvarila tudi prihranke«. Novinarji Večera so že ob prodaji družbe javno svarili pred »realno nevarnostjo izčrpavanja«.

Hakl in Todorović nista edina lastnika Večera. Dobrih 20 odstotkov delnic družbe je v rokah drugih lastnikov z državo na čelu. Ta prek Slovenskega državnega holdinga (SDH) obvladuje 10-odstotni delež Večera, še slabih sedem odstotkov družbe pa je v lasti Dela Prodaje, ki sodi v omrežje DZS.

Cirman Dnevnik Večer izčrpavanje Hakl

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: