Charlie Ebdo in spopad civilizacij

Charlie Ebdo dan po masakru: spopad civilizacij? Nasvet Društva novinarjev Slovenije so vzeli zares pri Planetu Siol in uspeli storiti že v naslovu in glavnih poudarkih točno to, kar prvi odsvetujejo kot možni medijski interpretativni pristop.

Društvo novinarjev Slovenije, 7.1. 2015:

Menimo tudi, da interpretacije dogodka nikakor ne bi smele iti v smeri kolektivizacije krivde ali morebitnega potrjevanja stereotipa o “spopadu civilizacij”, ki bi služilo spodbujanju  sovraštva. Za današnjim kriminalnim dejanjem stojijo osebe z imeni in priimki, s konkretnimi cilji in interesi, ne pa etnična ali verska skupnost.

DNS Charlie spopad civilizacij

Planet Siol, 8. 1. 2015:

“Spopad kultur se ne bo zgodil v Iraku ali Siriji, ampak pri nas, v Evropi”

Zadnji dogodki v Evropi ponovno odpirajo tezo Samuela Huntingtona o spopadu civilizacij, je prepričan obramboslovec Uroš Svete.

“Očitno se v Evropi vse bolj postavlja v ospredje pripadnost kulturi, ideologiji, ne nazadnje civilizacijskim krogom, in to na neki način ponovno odpira tezo, ki jo je o spopadu civilizacij na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja vzpostavil pokojni profesor Samuel P. Huntington. Trdil je sicer, da bo spopad na mejah, kjer se civilizacije med seboj dotikajo, dejansko pa se dogaja, da meje niso fizične, geografske, ampak so meje, ki so pravzaprav kjerkoli, kjer se dogajajo takšne razlike.” (…)

O čem v knjigi Spopad civilizacij piše Samuel Huntington

Ameriški politolog Samuel P. Huntington je leta 1992 postavil tezo o tako imenovanem spopadu civilizacij, ki bi se lahko zgodil v obdobju, ki sledi koncu hladne vojne. Huntington trdi, da obstajajo različne civilizacije: zahodna, latinskoameriška, pravoslavna, vzhodni svet, islamski svet, civilizacija podsaharske Afrike ter še nekatere druge, med njimi takšne, v katerih imajo velike skupine ljudi različne civilizacijske identitete.

Huntington je zastopal hipotezo, da temeljni vir svetovnega spora ne bo samo ideološki ali samo ekonomski, temveč bodo globoke razpoke in konflikte med ljudmi povzročile kulturne razlike. Nacionalne države bodo ohranile položaj najmočnejših igralcev na planetu, a najpomembnejši spori se bodo dogajali med narodi in skupinami, ki pripadajo različnim civilizacijam. Spopad civilizacij bo v prihodnosti prevzel glavno mesto v svetovni politiki, je bil prepričan Huntington, ki je umrl leta 2008.

SIOL Charlie spopad civilizacij

SIOL Huntington Charlie

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d