Ali Iris Mulej dobro poriva ali dobro potiska?

Naslovna dilema je videti neznatna, tako rekoč kvazi-tabloidna dilema. Če so si pri Žurnalu edini, da je pravilna verzija prva, pri Planetu Siol malce oklevajo.

Žurnal je poročal o tem, da manekenka in nekdanja misica dobro poriva:

Manipulacije naslovi Iris Mulej poriva

Pri Planetu Siol so sprva podobno menili, da omenjena dobro poriva, vendar so si kasneje premislili in se cenzurirali. Za njihovo začetno interpretacijo je sicer ostal naslov povezave, ki ga pač niso zbrisali, preostalo vestičko o porivanju pa so spremenili v potiskanje. Iris Mulej skratka dobro potiska, ne poriva:

Kako dobro potiska Iris Mulej 2

 

Iris Mulej poriva in potiska SIOL

 

Iris Mulej poriva SIOL povezava

 

In zakaj bi vse skupaj bilo pomembno? Ravno zato, ker se vsi pretvarjajo, da rumenih medijev in novinarskih poročil ne smemo resno jemati, da moramo gledati proč. Da je nekaj narobe z nami, če to počnemo, da si mažemo roke. Kot da ne bi prav takšna naša ignoranca omogočala rumene erozije. In potem se zgodijo tragedije in so tisti »resni« blazno začudeni in obtožujoči.

Dejansko so manipulacije v naslovih, v tem primeru s seksualno eksplicitnimi namigi in v želji, da bi zapeljale bralstvo v napačno prepričanje, že dolgo nazaj postale vsakodnevnica. Tudi niso slovenska posebnost. Tovrstno manipuliranje je prepovedano že po novinarskem kodeksu, a ga praksa pač tolerira. Verjetno zato, ker se za rumene medije venomer postavljajo nižji standardi pričakovanj, kako naj ravnajo. Težava je v tem, da se na manipuliranje vežejo vedno večja predrznost, iznajdljivost in pretiravanje. Na drugi strani se vzpostavlja vedno manj izbirčno medijsko občinstvo, ki je malodane včasih celo navdušeno, ker je bilo uspešno zavedeno in prevarano.

Manipulacije mediji Lili Žagar spakirala

Siolova bržkone uredniška odločitev, da se bodo korigirali, da bodo manj insinuacijski in manj rumeni, je seveda hvalevredna. A začetne zadrege še dolgo ne bo odpravila. Humorni učinek, ki je pri tem proizveden, gre na rovaš menjave glagola, tj. minimalnega tehničnega posega v besedilo v naslovu brez ustrezne spremembe konteksta. Gledano z vidika novinarskih načel je, če absolutiziramo, pravzaprav ne samo pomembno, ali Iris Mulej poriva ali potiska, morda je celo usodnega pomena.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: