SMC, ALDE in pravice istospolno usmerjenih

Če je kdo verjel, da bo Miro Cerar ob vključitvi njegove stranke v ALDE (Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo) povedal kaj manjšega tudi o manjšinah in človekovih pravicah, sploh zaradi kritike iz vrst podpredsednice Zavezništva, se je uštel:

»Današnja vključitev SMC v ALDE – Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo je potrditev jasne in enotne opredelitve članstva, da SMC je in bo ostala socialno-liberalna stranka. Stranka, ki gradi vizijo razvoja Slovenije tako na čvrstih ekonomskih temeljih kot na odgovorni socialni in okoljsko ozaveščeni vlogi države.

Takšno vlogo nenazadnje od nas pričakujejo državljani, ki so nam zaupali vodenje države v zelo težkem času, ko na njih pritiska huda gospodarska kriza in ko je zagotavljanje že dosežene ravni socialne varnosti, ohranjanje družbene solidarnosti in enakih možnosti, precejšen izziv. Stranka SMC oziroma ljudje, ki smo se odločili, da aktivno posežemo v družbene procese, se teh izzivov nismo ustrašili. Nasprotno, še vedno smo prepričani, da je zgodba naše mlade države lahko uspešna.

Po svojih najboljših močeh in z vsem svojim potencialom delamo v vladi, v parlamentu, vzporedno pa oblikujemo in gradimo stranko z namenom, da dolgoročno ostane kredibilen politični partner, tako na domačem političnem prizorišču kot v evropskem političnem prostoru,« je v izjavi za medije povedal predsednik SMC Miro Cerar.

Težava je seveda v tem, da SMC doslej ni pokazala prav nobene zavezanosti spoštovanju človekovih pravic na področju pravic istospolno usmerjenih. Še več, na trenutke je celo podvomila vanje in se sklicevala na »družbeni konsenz«, ki mora biti ob tem ustvarjen. O tem sem obširno sproti pisal. Nisem opazil, da bi umestitev SMC v ALDE slovenski mediji kaj prida problematizirali.

Nenavadna umestitev v ALDE kot politično skupno se tako zdi bolj stvar pragmatizma ob izstrelitvi Violete Bulc s pomočjo evropskih liberalcev na mesto evropske komisarke. A bi morala zaveza biti pričakovana: če kdo, mora biti ALDE zaradi svojih političnih, idejnih in programskih izhodišč zavezana borbi za takšne pravice:

Promoting human rights throughout the world regardless of nationality has been and remains one of the top priorities for the Alliance of European Liberals and Democrats for Europe. The Resolutions adopted by the ALDE Group, accessible from this website, reflect the scale of this effort, dealing respectively with human rights abuses within the European Union, the risk of xenophobia, racism and anti-Semitism in the candidate countries and the human rights situation in the rest of the world. The European Union has now come to define itself in terms of the promotion of these rights and democratic freedoms.

(…)

Individual freedom is the fundamental belief of Liberalism. European Liberal Democrats have always responded to the developments and challenges that have threatened freedom, equality and human rights across Europe.

Delo:

Ljubljana − Evropska liberalna stranka Alde je med svoje vrste sprejela slovensko stranko Mira Cerarja (SMC). SMC je za polnopravno članstvo uradno zaprosila pred kratkim, čeprav je bilo glede na dogajanje ob imenovanju Violete Bulc za evropsko komisarko to pričakovano. Alde je prošnjo slovenske članice obravnaval na libonskem kongresu, ki ravnokar poteka.

Iz Aldeja so po družbenem omrežju twitter sporočili, da so prošnjo SMC uradno potrdili.

Nizozemska političarka in podpredsednica liberalne evropske stranke Alde Lousewies van der Laan, ki začasno živi v Ljubljani, je na twitterju med drugim zapisala, da so člani Aldeja izrazili zaskrbljenost nad politično razdrobljenostjo liberalcev v Sloveniji.

Oglasila se je tudi, ko so člani Aldeja spraševali stranko SMC o njihovih stališčih do istotspolno usmerjenih. Predsednik stranke Miro Cerar je namreč pred državnozborskimi volitvami o pravicah LGBT govoril precej zadržano. Med drugim je dejal, da bi možnost posvojitve tudi za istospolne pare uzakonil le ob »širšem družbenem konsenzu«. Van der Laanova je na twitterju zapisala, da je SMC prejela lekcijo o pravicah LGBT, ki so ključne socialne vrednote liberalcev.

Alde je v svojo politično skupino danes sprejela tudi Zavezništvo Alenke Bratušek (Zaab). To je prošnjo oddalo že septembra.

ALDE SMC sprejem

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: