Laibach, sproščenost in ljubezen

Kot avtorja knjige o sproščanju Slovenije, bloga Sproščena Slovenija in sledilca moči ideologemov v domači družbi me je zanimalo, kaj bodo o svoji sedanji »sproščeni« turneji rekli člani skupine Laibach.

Nanjo sem se odzval že dvakrat (1 in 2), zdaj pa sem prebral še intervju z Janijem Novakom v Večeru.

Intervju Laibach Večer sproščenost

Prepričan sem bil, da se poskuša bend poigravati z ideološko ikonografijo Janeza Janše, a je sledilo presenečenje: zanj je sproščenost »novodobni totalitarni koncept pretočnosti kapitala in obnašanja družbe«. Pojem je torej vzet iz slovenskih razmer in raztegnjen na »svetovne«, kapitalistične dimenzije totalitarnosti.

Pa vendar Novak ne more brez domače reference, ne da bi to jasneje povedal. Sproščenost definira kot ljubezen, ki je ali pa je ni, sicer v njegovi izpeljavi manjka bolj določnih izpeljav. Janševe ideologije ne omenja, niti ni jasno, ali nanjo sploh meri.

No, natanko isti stavek ali misel citiram tudi sam v intervjuju za Mladino. Edinem, časi so bili pač takšni, da novinarjev ni zanimalo:

Za to, da verjameš v sproščenost, moraš biti vernik, za to, da vanjo ne verjameš, pa ti ni treba biti. Ko smo že pri veri vanjo: Peterle je na Zboru izrekel skorajda biblično misel, ki se glasi: “Sproščenost je kot ljubezen: je ali pa je ni.” Imamo torej mistični koncept, ki vas razsvetli, če vam je dano zapopasti ga … Ko vas zadene Amorjeva puščica, veste, kaj je ljubezen. Ko vas zadene Janševa, veste, kaj je sproščenost. Bizarno, kajne?

Laibach sproščeno

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: