Bolečina afere ali Cerar o nesojeni komisarki

Afera s kandidatko za evropsko komisarko je bila za Slovenijo dokaj boleča, saj je izgubila podpredsedniško mesto in s tem tudi del moči, ki bi jo lahko imela v novi komisiji, je dejal Miro Cerar. (…)

Cerar je za današnjo izdajo časnika ocenil, da je strokovno znanje pomemben predpogoj, ni pa vse, kar človek potrebuje, da bi bil dober politik, temveč potrebuje tudi nekaj političnih izkušenj.

Slovar slovenskega knjižnega jezika dovolj nedvoumno opredeljuje pojem »afere« – gre za »pozornost vzbujajočo nečedno zadevo ali dogodek«, podobno nedvoumni so tudi nemški slovarji glede istega, dodajajo še potencialno seksualno pojmovno konotacijo.

Cerar Welt afera Bratušek

Predsednik vlade je – ne da bi to domači mediji zaenkrat opazili – vrednostno določil kandidaturo Alenke Bratušek za evropsko komisarko in Junckerjevo podpredsednico z najmočnejšim izrazom doslej.

A ne le to, doslej se ni obnašal, kot da gre za afero. Sicer z ne preveč lahkim srcem je po Junckerjevem ukoru njeno kandidaturo podprl, vsem malce mimogrede omenil, da ni preveč dostojno, ker ne dviguje pošte KPK, in to pa je pravzaprav vse.

Na kaj točno cilja označevalec »afera« v njegovem opisu? Bi seveda morali vprašati njega, da nam dodatno pojasni, toda doslej se na ta način ni opredeljeval. Za afero vsekakor ne more šteti  njen zasliševalni neuspeh, failure, tudi ne premalo strokovnega znanja, ki ga ni premogla niti njegova izbranka Violeta Bulc. Afera tudi ni bila v tem, da bi Bratuškova bila politično premalo izkušena. Nesposobnost in neizkušenost pač nista aferaška atributa. Sta dobra podlaga za ranjeni nacionalni ponos, za nezadovoljstvo, jezo in sram, vse to smo izkušali, toda nič več.

Ko so domači mediji včeraj pograbili zgodbo o »aferi« in jo via STA reciklirali, so to znova storili brez najmanjše dodane refleksije. Rezultat je predvidljiv: kaj tvori podlago novega Cerarjevega žargona, sicer zelo točno posnetih besed za Die Welt, bodo morali še raziskati. Veliko upanja nimamo, da si bodo zadali takšno raziskovalno semantično nalogo, a pustimo se presenetiti.

Cerar afera SIOL

Cerar Welt afera Bratušek Delo

 

 

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: