Medijski mudžahedini in preiskovalno novinarstvo

Boris Vezjak: Preiskovalne novinarje bomo imeli v Sloveniji, ko ne bo sprivatiziranih medijev.

Filozof Boris Vezjak na Valu 202 o državnem lastništvu medijev kot pogoju za profesionalnost. 9. oktober 2014.

Citat na strani Portala Plus naredi korak več in mi pripiše zavzemanje za ekskluzivo državnega lastništva medijev. A izpeljati se da še bolje. Je moja malenkost medijski mudžahedin, ki se mu je popolnoma utrgalo? Na podlagi zgornjega navedka natanko to misli in širi avtor spletnega portala Pozareport:

Bojan Pozar PortalPlus sprivatiziranost spolitiziranost

Težava je kajpak v tem, da ima Bojan Požar veliko razlogov za napad na moje medijske kritike in analize,  a je s svojo osebno diskreditacijsko maniro znova brcnil mimo. Zgornjih besed namreč nikoli nisem izrekel. Citat iz pogovora z mano in Anuško Delić ter Tonetom Hočevarjem na Valu 202 je povsem izmišljen. Dejal sem:

»Preiskovalne novinarje bomo v Sloveniji imeli takrat, ko bomo imeli manj spolitizirane medije.«

Da so to bile moje besede, je hitro preverljivo dejstvo v celoti dostopnem posnetku oddaje.

Osebna diskreditacija kot tipična manira dela slovenskega novinarstva ni nobena novica. Ironija nastopi, če sem je deležen kot nekdo, ki je o tem res veliko pisal v pedagoške namene. Dodatna metanivojska ironija je naslednja: če bi pri nas imeli preiskovalno novinarstvo, potem bi za njen minimum štelo suhoparno preverjanje dejstev – kdor se loti vehementnih žalitev, bi lahko dejstva poprej preveril v zvočnem zapisu. In ker jih ni, sledi kompulzivna diskreditacijska ihta po načelu Audacter calumniare, semper aliquid haeret.

Reakcija na mojo izjavo torej ironično pritrjuje točno njej sami: več preiskovanja bo, ko bo manj spolitiziranosti. Sapienti sat.

P. S. Urednik PortalaPlus je obljubil, da bo citat popravil. Lepo.

PortalPlus izjava sprivatizirani meidji

Janša tvit Požar mudžahedin