Medijski mudžahedini in preiskovalno novinarstvo

Boris Vezjak: Preiskovalne novinarje bomo imeli v Sloveniji, ko ne bo sprivatiziranih medijev.

Filozof Boris Vezjak na Valu 202 o državnem lastništvu medijev kot pogoju za profesionalnost. 9. oktober 2014.

Citat na strani Portala Plus naredi korak več in mi pripiše zavzemanje za ekskluzivo državnega lastništva medijev. A izpeljati se da še bolje. Je moja malenkost medijski mudžahedin, ki se mu je popolnoma utrgalo? Na podlagi zgornjega navedka natanko to misli in širi avtor spletnega portala Pozareport:

Bojan Pozar PortalPlus sprivatiziranost spolitiziranost

Težava je kajpak v tem, da ima Bojan Požar veliko razlogov za napad na moje medijske kritike in analize,  a je s svojo osebno diskreditacijsko maniro znova brcnil mimo. Zgornjih besed namreč nikoli nisem izrekel. Citat iz pogovora z mano in Anuško Delić ter Tonetom Hočevarjem na Valu 202 je povsem izmišljen. Dejal sem:

»Preiskovalne novinarje bomo v Sloveniji imeli takrat, ko bomo imeli manj spolitizirane medije.«

Da so to bile moje besede, je hitro preverljivo dejstvo v celoti dostopnem posnetku oddaje.

Osebna diskreditacija kot tipična manira dela slovenskega novinarstva ni nobena novica. Ironija nastopi, če sem je deležen kot nekdo, ki je o tem res veliko pisal v pedagoške namene. Dodatna metanivojska ironija je naslednja: če bi pri nas imeli preiskovalno novinarstvo, potem bi za njen minimum štelo suhoparno preverjanje dejstev – kdor se loti vehementnih žalitev, bi lahko dejstva poprej preveril v zvočnem zapisu. In ker jih ni, sledi kompulzivna diskreditacijska ihta po načelu Audacter calumniare, semper aliquid haeret.

Reakcija na mojo izjavo torej ironično pritrjuje točno njej sami: več preiskovanja bo, ko bo manj spolitiziranosti. Sapienti sat.

P. S. Urednik PortalaPlus je obljubil, da bo citat popravil. Lepo.

PortalPlus izjava sprivatizirani meidji

Janša tvit Požar mudžahedin

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: