Za padec vrednosti Telekoma krivi mediji

»Naša stališča so jasna. Ne bomo ogrožali nobenega zakonitega procesa,« pravi prvak SMC Miro Cerar, čeprav bi najnovejši osnutek koalicijske pogodbe utegnil odnesti pri prodaji Telekoma Slovenije 700 milijonov evrov.

Miro Cerar trdi, da je padanje cene oz. vrednosti Telekoma krivda medijev. Izjava je nedopustna iz več razlogov.

Prvič, faktičnost. Dvomim, da je možno zelo prepričljivo upravičiti, da ima padec vrednosti omenjenega krivca. S »krivdo medijev« se prejkone meri na tiste medijske zapise, ki ugibajo, kaj bi morali z državnim podjetjem storiti ali ne, morda tudi na tiste, ki so ugibali, kaj bo storil prihodnji mandatar Cerar. Dokazov ni.

Drugič, sumljivost pripisane krivde. Kadarkoli kakšen politik kaže s prstom na medije in jih generalno okrivi (pozor, ne gre le za to, da iščemo kazalce dogajanja glede vrednosti), bi morali biti skeptični. Sem med zadnjimi, ki bi medijem ne pripisovali odgovornosti in tale stran je polna argumentov o tem, tudi o njihovih manipulacijah. Vendar mediji ne morejo postati izključna tarča za ravnanje politikov: odločitev pač ne sprejemajo novinarji in uredniki. Ker mediji povzemajo besede, volilne napovedi (ja, Cerarjeva vlada še ni konstituirana) in koalicijske obljube politikov, naj si odgovornost pripišejo kar politiki sami.

Tretjič, teža izrečenega. Ker Cerar malodane razume svoj vstop v politiko kot posebno misijo z vzvišenimi moralnimi cilji, ker je njegova misel katehetska in venomer reartikulira koncepte o politični kulturi in odgovornosti, je potrebno njegovi interpretaciji podati dvojen pomen, ne zgolj status majhnega lapsusa. Če nekdo, ki rad deli odgovornost in želi politiko narediti prav takšno, za krive dela medije, velja dvakrat pogledati pod lupo, kaj želi povedati s tezo o krivdi medijev in biti kritičen do izrečenega.

Četrtič, in vse tiho je bilo. Spet nisem opazil, da bi razen Financ kdorkoli drug problematiziral Cerarjev žugajoči prst, pa so bili mediji resno izzvani. Obenem Financ ne bi ob tem preveč hvalil: njihova agresivna agenda angažiranega educiranja politike, kaj storiti s Telekomom in širše, je bila šele tista, ki jih je navedla, da poiščejo mandatarjevo nedopustno izjavo.

Finance mediji krivda Telekom

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: