Janša bo pisatelj

Žena vrača posojilo v višini 145.000€, kar mesečno tudi predstavlja približno polovico njene plače. Skupaj bova morala v naslednjih 15 letih odplačati še cca. 300.000€ posojila.

Stavek je zapisal Janez Janša 1. decembra 2011 tik pred volitvami v svojem javno objavljenem »Poročilu o dohodkih in premoženju«. Ravnokar smo prebrali, da je prehitro odstopli predsednik vlade naznanil, da se pod vlado Alenke Bratušek ne vrača v poslanske klopi in se prav tako ne bo zaposlil na sedežu svoje stranke. Svoj delavnik bo povsem spremenil, odslej bo predaval in pisal knjige. Prihrankov nima, pravi. Marsikdo bi lahko rekel, da nas ne rabi zanimati, od česa bo živel – a to ne drži. Ker je odšel zaradi poročila protikorupcijske komisije, ki mu očita nepojasnjen izvor premoženja v višini okoli 200.000 evrov, nas njegove privatne finance smejo zanimati. In nas. Žal ne vemo, ali je v tej vsoti všteto tudi njegovo dokazovanje prejetih honorarjev za njegovo publicistično dejavnost. Od česa in kako bo živel poslej? Vprašanje, ki zanima številne pisatelje in knjigotržce: lahko živi od prodaje svojih knjig?

Pripravlja dve novi knjigi

Pojasnilo, ki so ga ponudili na svoji spletni strani in novinarjem, si velja zapomniti in citirati v celoti:

»Predsednik SDS Janez Janša se po današnji primopredaji vladnih poslov ne bo vrnil v državni zbor kot poslanec. Prav tako ne bo prejemal nadomestila po prenehanju funkcije niti se ne bo zaposlil v SDS. V zadnjih dneh je prejel ponudbe nekaterih evropskih in ameriških inštitutov za več serij predavanj, ki jih je sprejel. Prav tako je prejel ponudbe nekaterih vlad za svetovanje. Pripravlja tudi izid dveh svojih novih knjig do konca tega leta. Dober del svojega časa kljub temu namerava še naprej posvetiti vodenju in krepitvi SDS, vendar bo funkcijo predsednika stranke opravljal neprofesionalno.«

Mediji so potem povzeli vse tri načine njegovega delovanja in prejemanja dohodkov: predavanja, svetovanja in pisanje knjig. Najava je tudi zavezujoča: Janša je v »v zadnjih dneh« prejemal ponudbe, očitno tudi ponudbe za svetovanje vladam. Ker je na trgu šele kakšen teden ali dva, je torej bila odločitev za nov slog preživljanja hipna. Serija predavanj za evropske in ameriške inštitute tudi ni nekaj, kar bi lahko ostalo javnosti prikrito.

Ne da bi to vedeli ali zaslutili, Janša pripravlja kar dve knjigi – in to v času, ko je bil skrajno zaseden kot predsednik vlade, kar je večkrat poudaril, da družine in pravkar s strani SDS (sic!) potrjenega podatka o pričakovanju drugega otroka ne omenjamo. Kako je torej z njegovo pisateljsko žilico v časih, ko ga za nameček ravnokar mečejo iz PEN-a? Vprašanje, ki nam bo obelodanilo, kako bo Janša finančno preživel.

Kot pisatelj zaslužil okoli 165.000 evrov

V preteklosti je Janša s prodajo knjig kar dobro shajal, za današnje razmere nesporno fascinantno dobro. Ali kot priznava sam:

V 30 letih sem z avtorskimi honorarji zaslužil nekje med 150.000 in 180.000€.

Upoštevajmo še, da njegov pisateljski opus, vsaj kar zadeva izdane knjige, res ni gromozansko velik. Še več, kot navaja sam, je s prodajo knjig lahko financiral nakupe nepremičnin:

Posestvo v Trenti, ki sem ga prodal v menjavi za stanovanje v Trubarjevem kvartu, sem kupil leta 1992 s pomočjo honorarja od dveh izdanih knjig. Obsega zazidljivo parcelo s hišno številko, hiša je sicer v ruševinah, a je v neposredni bližini avto kampa in večjega apartmajskega objekta. Ne drži informacija, objavljena v medijih, da gre za ničvreden gozd. Gre za eno najbolj atraktivnih lokacij v Trenti, parcele posestva mejijo na 200 m obale Soče. Lokacijska informacija priložena. Počitniško hišico v Bovcu s pripadajočim zemljišče cca 4.000m2 sem kupil s prihranki, večinoma od avtorskih honorarjev. Nakupna cena sicer 150 let stare obnovljene bovške hišice z zemljiščem je bila med 50 in 60.000€.

Del svojih dohodkov od prodaje knjig pa je doniral svojcem padlim za Slovenijo in stranki SDS:

V svojem življenju sem po realnem obračunu zaslužil najmanj 900.000€. Del honorarja za knjigo Premiki sem namenil svojcem padlih v vojni za Slovenijo, del honorarja od knjige Okopi pa za delo SDS v času, ko smo bili praktično brez resnih sredstev za delo, ker smo imeli samo 4 poslance v DZ in temu primerno dotacijo. Vsi poslanci SDS že dva mandata po 100€ na mesec namenimo tudi za štipendiranje otrok iz socialno šibkejših družin. To je potrebno odšteti od mojih neto prihodkov.

Preživeti s 458 evri?

Kot samostojen avtor sem napisal in izdal tri knjižne naslove, ki so bili v slovenskem jeziku skupaj prodani v več kot 85.000 izvodov. Premiki so bili prevedeni tudi v angleški, nemški in francoski jezik in natisnjeni v teh jezikih v več tisoč izvodih, natančno število mi ni znano. Sem soavtor 4 drugih knjig in urednik številnih zbornikov. Souredil sem Dnevnik in spomine Staneta Kavčiča, ki je bil leta 1988 prav tako velika knjižna uspešnica. V domačem in tujem tisku sem objavil preko 1400 različnih esejev, strokovnih in poljudnih člankov in prispevkov. V svojem računalniškem arhivu imam več kot 10.000 strani kopij objavljenih tekstov.

Janša je torej objavil v povprečju okoli 46 esejev ali člankov na leto. To pomeni praktično en esej, strokovni ali poljudni članek na teden v vseh 30 letih. Če upoštevamo vse druge njegove obremenitve in zaposlitve, je številka fascinantna – in z njo bi se težko kosal celo Tomaž Majer. Cobiss sicer razkrije le 238 zadetkov: in to z vsemi drugimi Janezi Janši in tremi umetniki s tem imenom vred. Ker navaja število strani, tako izračunamo, da je ob 10.000 straneh (po lastnem priznanju) Janša letno v 30 letih napisal nič manj kot 333 publiciranih strani.

Če je Janša v 30 letih zaslužil okoli 165.000 evrov, potem mu je to letno navrglo 5500 evrov. Ni nemogoče. Če so višine honorarjev ostale enake in če bo še dalje produktiven v enakem tempu, bo tudi v prihodnje prejemal približno tak znesek – na mesec bi mu to vrglo 458 evrov. Prihodkov od svetovanja in predavanj zaenkrat ne znamo izmeriti. Malce težavna nova vloga za nekoga, ki ima v posesti in mora vzdrževati vsaj tri svoje nepremičnine, če družine ne omenjamo. Ali nenačrtovanih 10.000 evrov vrednih letov iz Grčije, ki ti mimogrede odžrejo dveletno publicistično udejstvovanje.

Če bo prispeval svoj sorazmerni polovični delež, Janšo v naslednjih 15 letih čaka po 10.000 evrov vračila kredita na leto. Ob enakih honorarjih za svoje pisanje mu bo le za plačilo kredita zmanjkala skoraj polovica denarja – v primeru, da bo to njegov edini vir preživetja.

Kako uspešen pisatelj in kako dober predavatelj bo bivši predsednik vlade? Glede na vztrajne govorice, da živi od minulega dela iz nekih orožarskih afer, medijem, javnosti in seveda ustreznim davčnim organom ne preostane drugega, kot da budno spremljajo njegove nove poklicne zadolžitve. Nenazadnje bo produktivnost njegovega početja zdaj tudi lažje izmeriti.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: