Delo Revije: novinarska prevzetnost in pristranost

Ko gre za izjavo ali dogodek, v katerem je napaden Janša ali ogroženo njegovo dobro ime, z lahkoto in z veliko natančnostjo predvidevam naslove (in vsebine) na MMC RTV Slovenija. Včeraj je bila udarna zgodba tista o političnih pritiskih Janše na revijo Obrazi. In kaj je na MMC ostalo kot naslov z množično obiskane tiskovne konference, kjer so urednice edicij Delo Revij razkrivale svojo stisko, v katero jih je pahnil lastnik in direktor Matej Raščan? Tole:

SDS: Bo Janševa vlada kriva za padec naklade Obrazov?

Povedano preprosteje, novinarji MMC RTV Slovenija so nam postregli z Janševim arhaičnim cinizmom, ki ga je mimogrede odvrgel na svoji novi uspešni propagandni igrački – twitterju. Naredili so mu reklamo. Da bi poiskali njegov resnejši odgovor, to pa ne. V resnici Janša včeraj pritiskov sploh ni zanikal, kot v podobnih situacijah že nekajkrat poprej. Modro in pametno, tega mu niti ni treba, ker medijska propaganda stori svoje.

Ne vem, zakaj se slovenski novinarji in javnost sploh še slepijo: javni zavod RTV Slovenija sta si interesno razdelila Pahor in Janša. Seveda v času Pahorjevega mandata. Dokazi so otipljivi in včasih gredo dobesedno nesolidarnostno proti novinarjem samim. V čigavih rokah je bil zavod v mandatu 2004-2008, menda ni treba ugibati. Imenovati pravovernega poslanca in strokovnjaka, ki je spisal zakon o RTV Slovenija in potem dobil kar dva referenduma, leta 2005 in 2010, pa bi bilo že ponižujoče.

Ker še vedno čakam na odgovore na svoja dva javna protesta zaradi politične pristranosti in agitacije na RTV Slovenija (1 in 2), se mi novi in novi indici o istem zdijo že tragikomični. Da o stopnjah ignorance RTV hiše niti ne govorim (in drugih novinarjev tudi – nikomur se ta dva protesta nista zdela zanimiva za obveščanje). Sicer pa prav danes doživljamo lepo panoramsko sliko slovenske medijske krajine: preštejte obrambne naslove in zapise v prid Janši in tiste, ki problematizirajo Mateja Raščana. In videli boste, kdo je kdo. Vtis, da Delo Revije morajo zasluženo propasti, pretežno zmaguje. Kaj je bolj tragično, da Delo Revije propadajo ali stanje medijske krajine, ki nam sporoča, da je tako prav?

One thought on “Delo Revije: novinarska prevzetnost in pristranost

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: