Groucho Marx v razvedrilnem programu TV Slovenija

Člani sveta so na seji z 13 glasovi za in dvema proti podali soglasje k imenovanju Maria Galuniča za odgovornega urednika razvedrilnega programa TVS.

Galuniča je v imenovanje predlagala direktorica TVS Ksenija Horvat, a ker ta ni prejel pozitivnega mnenja večine programskih delavcev v uredništvu, je moral soglasje k imenovanju dati svet zavoda. Programski delavci v uredništvu so pozitivno mnenje podali uredniku na TVS Tomažu Kregarju, ki je prejel 64,1 odstotka glasov. Svet RTVS je nato prikimal Galuniču.

Profesor Igor Vobič s Katedre za novinarstvo je na Facebooku opozoril na nenaden obrat v utemeljevanju direktorice:

»Nastop trenutne direktorice Televizije Slovenija na včerajšnji izredni seji Sveta RTV Slovenija je spomnil na tisto od Groucha Marxa:  ‘To so moja načela. Če vam niso všeč … no, imam tudi druga.”

Potem ko je pred manj kot dvema letoma kot predstavnica aktiva novinarjev informativnega programa iste javne televizije na nujni seji Odbora za kulturo resno utemeljevala, zakaj bi bila vključitev soglasja delavcev v uredništvu pri imenovanju odgovornih urednikov programov v Zakon o RTV Slovenija nujna, je včeraj z mesta direktorice enako resno zagovarjala, zakaj za mesto odgovornega urednika razvedrilnega programa predlaga nekoga, ki nima podpore uredništva.

Svet RTV Slovenija je z veliko večino dal soglasje k imenovanju kandidata za mesto odgovornega urednika, ki ni imel podpore programskih delavcev v uredništvu.

‘Rada bi samo še enkrat opozorila, pozvala, prosila. Pomen soglasja seveda ni v tem, da si novinarji kar sami izberemo nekoga, ki nam je simpatičen ali pa všeč, in mislimo, da bi nas lahko vodil, ampak ga je hkrati treba razumeti tudi kot pomembno varovalko, ki lahko prepreči potencialne samovoljne ukrepe vodstva pri nastavljanju svojih kadrov in hkrati omogoča to, kar si v življenju vsi zaslužimo: normalno delovno okolje.’

Ksenija Horvat, predstavnica Aktiva novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija v Državnem zboru na 4. nujni seji Odbora za kulturo, 11. julija 2022 (https://365.rtvslo.si/arhiv/seje-odbora-za-kulturo/174886090)

‘Če so stvari idealne in je vse tako, kot bi bilo prav in kot bi si vsi želeli, bi vsi kandidati imeli trdno podporo uredništva. To je ideal, ki ga želim, ki ga razumem, razumem njegov pomen, ampak se moramo zavedati, da ni vedno tako in danes je seveda en tak trenutek.’

Ksenija Horvat, direktorica Televizije na 11. izredni seji Sveta RTV Slovenija, 14. marca 2024 (https://365.rtvslo.si/arhiv/svet-rtv-slovenija/175030255

Tako kot se zgodovina odvija sprva kot tragedija, potem kot farsa in sta se tandem Janša-Golob odločila, da nam plastično uprizorita to heglovsko misel, se po istem kopitu marsikaj odvija tudi na RTV Slovenija.

Več:

Jadranka Rebernik imenovana kot srbski vožd Slobodan Milošević: glasovalo je skupaj 104 odstotka novinarjev!

Desant na RTV Slovenija: politična ugrabitev javne radiotelevizije v letih 2020-2023

Janša kot tragedija, Golob kot farsa

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading