Poklukar na misiji: bo depolitizacija policije zgolj farsa?

Notranjemu ministru Boštjanu Poklukarju, že v začetku osumljenem, da bo po Golobovem obračunu z ministrico Tatjano Bobnar in generalnim direktorjem policije Boštjanom Lindavom deloval v spregi s svojim mentorjem na fakulteti, sta bila zgolj dva začetna dneva mandata dovolj za obsežne menjave na policiji in ministrstvu. Kdo je torej njegov mentor, dobesedno in manj dobesedno?

Damir Črnčec, desna roka Marjana Šarca še iz časa njegove vlade, je zagotovo. Omenjeni je prehodil dolgo pot častnika in Janševega privrženca, deklariranega ksenofoba, islamofoba in hkrati direktorja Sove, seveda pod Janšo, bil je državni sekretar za nacionalno varnost pri Šarcu in zdaj je znova njegov sekretar pri ministrstvu za obrambo. Toda bil je tudi dekan Jambrekove Fakultete za državne in evropske študije, danes pa deluje v bližini novega predsednika vlade. Poklukar je pri njem magistriral na temo »Delovanje sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami pri obvladovanju migracij.«

Zakaj so dvomi upravičeni

Nobenega dvoma ni, da je bil Črnčec stric iz ozadja v Šarčevi vladi, njegov alter-ego. In v njej je Pokluklar že postal notranji minister. Verjetno znamo seštevati, da bi razumeli situacijo že iz navedenih dejstev. Zato so strahovi, da utegne za predsednikom vlade stati še nekdo, ki bo obvladoval tako ministrstvo kot policijo, dovolj smiselni, da jih ne bi smeli odpraviti z zamahom roke. Na tej točki mediji znova niso opravili svoje domače naloge in podobno velja za vladajočo koalicijo, saj so dvomi kar čez noč potihnili.

Poklukar je ob prihodu na položaj takoj zavihal rokave. Po eni strani, tako poročajo mediji, je že v dveh dnevih »pretresel vrh ministrstva in policije«. Po drugi je obljubil, da »politika ne sme nikoli več lomastiti po policiji«. Če se bo v prihodnje pokazalo, da smo glede pomislekov imeli prav, potem bo počel prav tisto, kar zdaj obljublja, da ne bo. Novi v. d. generalnega direktorja policije je na njegov predlog postal Senad Jušić. Sploh raje ne sprašujmo, ali izpolnjuje pogoje za to funkcijo in ima vodstvene sposobnosti, ker jih ne. Moral bi biti vodja v javni upravi vsaj osem let – kar bi se tudi spodobilo, ker bo vodil aparat z 8000 zaposlenimi. Raje se vprašajmo, s kakšnim namenom so ga nastavili, kajti še bolj alarmantno novi minister ni navajal nobenih njegovih posebnih kvalitet ali zaslug, s katerimi si je »pridelal« mesto prvega policista v državi.

Golob je Lindavu dal priložnost

Toda še pomembneje je spomniti na nekaj drugega. Golob je po odstopu ministrice Bobnar sredi decembra lani kazal določene signale, da bi utegnil Lindav ostati na položaju, čeprav seveda odločanje o tem ni v njegovi pristojnosti in bi predstavljalo poseg v policijo. Takrat je pojasnjeval, da po njegovi oceni izvajanje programa depolitizacije policije teče prepočasi, čemur je sledila odločitev, da bo Lindavu podaljšal mandat v. d. generalnega direktorja z enakimi pooblastili, vendar ga ne bo imenoval za polni mandat. Da ima ta še naprej vse možnosti, da nadaljuje s svojim delom, je povedal v naslednji izjavi:

»Naloga vlade, ne samo predsednika vlade, je, da se program, ki je bil ne nazadnje potrjen na volitvah pred imenovanjem vlade in v vladi sami, izpelje. In še enkrat, gospod Lindav ima vsa pooblastila in jaz verjamem, da bo ta program tudi pripeljal do konca, ker ni nobenega razloga, da ne.«

Danes je Golob zamenjal svojo ploščo. Prihod nove ekipe je nekaj, za kar ima minister Poklukar vsa pooblastila, je pojasnil, kakor tudi, da ima pravico nastaviti si svojo ekipo. Več kot očitno Lindav torej programa ne bo končal in torej vendarle obstaja neimenovani razlog, ki ga je premier tokrat moral zanikati.

Nagrajeni tisti, ki so preganjali protestnike

Poklukarjeva ekipa, ki bo depolitizirala, je zanimiva tudi sicer. Kot piše Dnevnik, je na čelo direktorata za upravne notranje zadeve vlada imenovala Uršo Židan. Omenjena je v času ministrovanja Aleša Hojsa bila avtorica dopisa policiji, kdo vse šteje za organizatorja protesta, na podlagi katerega je nato lahko preganjala Jašo Jenulla kot organizatorja protestov. Vendar je kasneje pridobljeno mnenje vrhovnega državnega tožilstva pokazalo, da je bilo stališče nove direktorice nezakonito.

Golobov Poklukar bo potemtakem kaznoval policiste, ki so preganjali protestnike, toda na način, da jih je nemudoma nagradil s funkcijo. Depolitizacija pa takšna! Ali naj morda vseeno bolj verjamemo, da si aktualna oblast želi obvladovati policijo iz nekega čisto drugega razloga?

Human pogled na migracije

Premier je ob začetku Poklukarjevega mandata zatrdil, da se bo moral ta primarno ukvarjati z migracijami, »da bo minister predstavil kakovostno ekipo, ki bo znala med drugim nasloviti vprašanje migracij na human način«.

Na tej točki velja spomniti na dvoje. Poklukar je kot minister v Šarčevi vladi imel precej konservativni pogled na njih. Opozarjal je, da moramo migracije »obvladovati«, sicer »bomo imeli nezakonite migrante po železniških postajah in zapuščenih stavbah«. Nenehno je ponavljal, da stoji za migracijami organizirani kriminal.

Njegov mentor je bil še radikalnejši. Črnčec je v beguncih pred leti ugledal nič manj kot novodobne turške vpade, invazijo in agresijo islamskega sveta, ki jo je treba na vsak način ustaviti, preden na usodno ugonobi. Njegovo znano in večkrat izrečeno stališče je, da v Slovenijo ne sme vstopiti in v njej ostati niti en begunec. Se pravi: Slovenija mora postati stoodstotno čista cona!

Bila je v duševni stiski

In zdaj si je Golob izbral ministra z mentorjem, od katerega pričakuje human odnos do migracij? Razumi, kdor more. Če je kaj inteligibilnega v tej zgodbi, bo to kvečjemu njen element, ki bo po nujnosti pripeljal do spoznanja, da se nekdo iz nas krepko norčuje.

Toda pomembno je, da je premierju uspelo zamenjati Tatjano Bobnar in Boštjana Lindava. Prvo je poniževal na različne načine, tudi z besedami, da je bila ob odstopu v »duševni stiski«. Sprva ji je izrekel jasno nezaupnico, potem pa se je iz nje norčeval, češ da ne ve, kaj počne, ko odstopa. Toda zdaj so vrata za depolitizacijo policije, ki jo je pogrešal, končno odprta. Kmalu bomo videli, ali bo ta bolj podobna Hojsovim in Olajevim predstavam kot čemu drugemu.

Več:

Golobov ultimat prvemu policistu: bo na seznamu tistih, ki so politično pritiskali, sam premier?

Kako ponižati ministrico: po Golobovem mnenju je bila v duševni stiski

Šarčev alter ego, ki se počuti kot pošast Nessie

Cerarjevi neintegrirani migranti in napovedani skrajni ukrepi

Grandstrategija za begunskim valom: poskus osvojitve Evrope

Predsednik vlade, ki bi zavezal jezik svojemu sekretarju

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: