Hojsova koleracija: o jezikovni pohabi kot simptomu avtokracije

Notranji minister Aleš Hojs je znan po svoji neverjetno pobalinski govorici, argumentacijski manipulativnosti in slabem znanju slovenskega jezika, v vseh naštetih modusih pa predvsem na tviterju obračunava z novinarji in s svojimi kritiki na najbolj podle, umazane in žaljive načine. Ne, še bistveno več tega je, kar bi morali našteti, med drugim mu težave dela tudi pravopis.

Tokrat se je lotil tednika Mladina in odgovornega urednika Grege Repovža, očita mu nedokončan študij. Težava je v tem, da če pri drugih pogrešaš izobrazbo, bi jo moral sam res dokazati s svojimi dejanji in besedami; pričakovati smemo določene standarde od tistega, ki podaja očitek. Če to počne politik, ki nastopa s piedestala vsevednega strokovnjaka, pa sploh – spomnimo, da je minister tako rekoč multipraktik, ki ga v volilna soočenja pošiljajo glede vseh mogočih tem. V novi klasični diskreditaciji pa je spet »briljiral« v jezikovni neurejenosti:

Etiketiranje volilcev s koleracijo med izobrazbo in političnim polom izbire,kot si ga je privoščila @SpletnaMladina potrjuje zgolj dejstvo,da je glavni urednik časopisa faliran študent. Staro režimska trobla z udbovskim denarjem.

Pojmovni inovator?

Pustimo ob strani zgolj slovnico in njegovo zlorabo poante zapisa v Mladini, ki povrh govori ravno o izobrazbi, minister Hojs je očitno tisti, ki je v slovensko znanost uvedel nov pojem: koleracija. Kako to vemo?

Zato, ker ni prvič, da ga je uporabil in zapisal, pojem uporablja skoraj serijsko. Že pred letom in pol sem opozoril na nek njegov drug tvit, v katerem je obračunaval z Jašo Jenullom, enim od voditeljev petkovih protivladnih protestov. Takrat je minister ugotavljal koleracijo s številom umrlih:

Očitno želijo da naredimo tabelo, v kateri bo dovoljeno število Jenullovih protestnikov na »neorganiziranih« protestih v koleraciji s številom umrlih. @UstavnoSodisce je vrednoto izražanja mnenj postavilo pred vrednoto zdravja in življenja. https://t.co/pCXNlGTDh3

Več kot jasno je, da Hojs pojem korelacija piše in sicer uporablja narobe: koleracija. Glede njegovega argumentacijskega varanja glede »correlation, not causation« sem že vse pojasnil v članku Hojsove perle so »dokazano neonacistične skupine«. Minister, ki je protestnike primerjal s svinjami, neonaciste pa z biseri, se je takrat branil pred očitki strokovne in širše javnosti glede nedopustnega vmešavanja politike v nadzor policije s tem, da je ponavljal trditev, kako je policija ravnala korektno v primeru, če je odreagirala pred Jenullovim pozivom. Če je po njem, pa je ravnala napak. Nato so uporabili štoparico in merili.

Hojsovo odkrivanje koleracij ob petkovih protestih

Nepismenost kot škoda

Kako je pri tem prodajal bučke in predvsem argumentacijski trik, kjer časovna komponenta sploh ni merodajna za vrednost argumenta, ki temelji na vzročnosti, sem podrobno pojasnil. Kaj storiti z inovativno kolero (morda »colleration, not causation«?), pa bo potrebno prepustiti strokovnjakom za politično kugo.

»Kolerateralna škoda, če si nepismen«, je takrat komentiral dr. Marko Milosavljević. Predvsem se lahko iz neznanja pravopisa, ki daje slutiti pojmovno neznanje, naučimo najmanj tega, da avtokratski režimi s sabo prinašajo pohabo vsega: družbenih sistemov, človekovega duha in odnosov v družbi, ob vsej toksičnosti pa končno tudi pojmovno in pravopisno pohabo.

Več:

Hojsove perle so »dokazano neonacistične skupine«

Eden od priljubljenih memov pred volitvami: gradimo vero v materen jezik

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: