Ob streljanju na novinarja Hojsov napotek Timmermansu, da pomete pred domačim pragom

Minister za notranje zadeve ne neha naskakovati podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, ki je nedavno iz protesta zavrnil »družinsko fotografiranje« na Brdu pri Kranju, ker ni želel pristati na propagandistične manire Janševe vlade:

V Amsterdamu ustrelili nizozemskega preiskovalnega novinarja. Grozljivo in zavržno dejanje, ki ga najostreje obsojam.@TimmermansEU bo moral začeti pometati pred domačim pragom.

Kot rečeno: ko pobalinskost ni sankcionirana, se zgolj širi in nadaljuje. Tokrat je Aleš Hojs sledil svojem zgledu in »ne-svinjo« Timmermansa napadel z obtožbo, da »ne pometa pred domačim pragom«, ker so sredi Amsterdama streljali na nizozemskega na preiskovalnega novinarja Petra R. de Vriesa. Ta je v kritičnem stanju.

Diskreditacijski postopek vladajočih, tokrat v nepietetnem vzdušju, je v svojih fazah vedno bolj prepoznaven: (a) izbereš si žrtev kompromitacije, tj. političnega nasprotnika, novinarja, medij, kritičnega intelektualca, ustanovo, nato (b) nanjo usmeriš svojo pozornost v oblik zmerjanja, žalitev in smešenja, (c) izbrani tarči z usklajeno podporo sledijo tvoja strankarska propagandna trobila, (d) diskreditacije poljubno variiaš in spuščaš rafale, če je to potrebno, in (e) dejansko ne delaš metodološke razlike med domačim in tujimi tarčami.

Hojsova nova toksična manipulacija proti Timmermansu je kombinirani zvarek kajpajevstva, variante zmote tu quoque, saj poskuša razpravo premakniti proč od napadov na medijsko svobodo v Sloveniji in podpredsedniku Evropske komisije zabrusiti, naj se raje ukvarja s svojimi »problemi«, obenem pa bi se frazo o »pometanju pred domačim pragom« dalo razumeti kot namig o soodgovornosti.

S tem korakom bi prišli v bližino krivde po povezavi, argumentacijskega trika, ki ga je nedavno prav ob Timmermansu uporabil predsednik vlade Janez Janša, ko ga je posredno označil za moralno soodgovornega pokola v Srebrenici le zato, ker je Nizozemec. Nizkotna kompromitacija sicer medijev ni pritegnila.

Na podoben način kot žalitve na domačem »terenu« sploh niso nujne interesantne slovenskemu novinarstvu, lahko z osuplostjo opažamo, da ga vedno manj prepričajo tudi diskreditacije tujih. Celo takrat, ko gre za streljanje na pripadnike njihovega ceha. Morda pa imata Hojs in Janša v tem omejenem smislu prav, ko v Slovenijo vabita tuje novinarje, češ da domačim virom ni zaupati. Pod pogojem seveda, da jim nekdo iz slovenščine prevede vse netematizirane diskreditacijske neslanosti, v katerih briljirata.

Več:

»Škandal« ali »nepopolna družinska fotografija«? Kako so o obisku Evropske komisije poročali tuji in kako domači mediji

Janša misli, da je Frans Timmermans moralno soodgovoren za pokol v Srebrenici

Zdaj ni več dvoma, kdo bi lahko bil svinja: za ministra Hojsa je to komisar Lenarčič

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: