Sindikatov komentar na račun Davorina Kopšeta: netoleranca je nesprejemljiva za vse

Včerajšnji odziv sindikata SVIZ Slovenije na komentar Davorina Kopšeta, sicer izrazitega podpornika stranke SDS, tudi kandidata za evropskega poslanca na njihovi listi, je bil izrazito žaljiv.

Na zapis prvega, ki je komentiral udeležbo sindikata na verjetno najbolj množičnem protestu proti vladi po letu 2013, češ Štrukljev SVIZ Slovenije zahteva volitve, da bi ustavil rast plač in penzij, se je naslovljeni sindikat na tviter računu odzval arogantno in neprimerno:

Davorin, take a walk.

Seveda gre za nedopustno žalitev nekoga, ki je na invalidskem vozičku in pravilno bi bilo, da se za svoj povsem neprimeren komentar sindikat, ki je po definiciji na strani šibkih in diskriminiranih, tokrat celo kot reprezentant tistih, ki delujejo v šoli, znanosti in kulturi, tudi opraviči, kajti Kopše je zaradi prometne nesreče že leta v invalidskem vozičku.

Že res, da je Kopšetova provokacija bila nesmiselno zarotniška, predvidela je, da sindikat dobesedno motijo višje plače, toda niti premisa o možni nevednosti avtorja o osebnih okoliščinah ne more biti dovolj dober razlog, da bi komentar bil bolj sprejemljiv in ne bi zahteval javnega priznanja napake. Obenem je avtor več kot očitno zaigral na semantično dvojnost dobesednega in nedobesednega pomena angleške fraze »to take a walk«, vendar znova velja, da žaljivosti ne opraviči niti ta dvojnost.

Povedano drugače, niti nevednost in niti dvopomenskost ne moreta legitimirati in narediti za bolj sprejemljivo dejanje sovražnega govora, usmerjenega v Kopšeta in s tem vse, ki so pristali v invalidskem vozičku.

Upravičiti in opravičiti pa ga ne moremo niti s siceršnjo žaljivostjo in sovraštvom naslovnika nedopustnega komentarja. Kajti Kopše je kot privrženec SDS znan po prekomernih besedah na račun politične levice, v preteklosti je izjavil celo, da bodo levičarji pobiti. V nekem drugem primeru je poslanko LMŠ posvaril, da bi lahko bili pokončani z mačeto – na ta način je želel diskreditirati begunce.

Pred slabim letom pa je za Alenko Bratušek zapisal: »To je tip ženske, kakršne si pred leti med 3h in 4h zjutraj našel osamljene v diskotekah. Lahko si jih odpeljal za bližnji vogal«.

Vendar sovraštvo, nestrpnost, diskriminacija in seksizem ene strani ne morejo biti izgovor za porajanje istega na drugi ali katerikoli strani političnega pola. Kajti ravno tega bi se v vsaki družbi vselej morali bati kot nečesa najbolj eksplozivno nevarnega: jemanja netolerance drugih za alibi v primeru naše lastne. Obsoditi jo moramo vsakič, na enak način in vedno znova. Tudi ob možnosti zavračanja takšnega apela, možne zlorabe in napadov nase.

Več:

S seksizmom nad Alenko Bratušek

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: