Počivalškovi zakoniti sendviči: fevdalistični vladarski edikti kot simbol erozije demokracije

Primož Cirman in Vesna Vuković prepričljivo pišeta o novi »aferi«, s katero se popravlja staro: Počivalškov gostilniški obisk, ki je bil piarovsko kasneje »pokrit« dvodelno, najprej s strogim zanikanjem tega, da bi minister kršil Odlok, naslednji dan pa z nepričakovanim opravičilom, je zdaj doživel še en obrat. Po tistem, ko je bil zasačen v gostilni in smo lahko slišali neprepričljivo pojasnilo, da so poslovni sestanki »zakoniti«, čemur je sledilo opravičilo in posutje s pepelom, sta novinarja portala Necenzurirano opozorila, da je začelo na Počivalškovemu ministrstvu nenadoma skrbeti zaposlene, toda ne zaradi gostincev in njihovega posla, ampak zavoljo svojega šefa:

Da, prav ste prebrali: medtem ko so bile zaprte šole, so bila v gostinskih obratih ves čas dovoljena poslovna kosila s sodelavci. Kako je to mogoče? »Moram prevzeti del očitka, da očitno ni bilo dovolj dobro skomunicirano z naše strani,« nas je včeraj skušal prepričati Simon Zajc, nekdanji minister za okolje, ki je službo v Janševi vladi našel kot državni sekretar pri Zdravku Počivalšku.

Po neverjetni škodi, ki so jo povzročili gostincem, so zdaj kar nenadoma ugotovili, da so ti narobe brali vladni odlok. Še sreča se zdi, da so se zgodili »prleški sendviči«, saj bi sicer njihova tragedija z zaprtimi gostilnami trajala še dlje. Ali kot pravita novinarja: »Vrata restavracij in gostiln so bila neprodušno zaprta, dokler nekega dne v samotno prleško gostišče ni prišel Zdravko Počivalšek.«

Zdaj vemo, da je bilo Počivalškovo opravičilo popolnoma odvečno: odloka ni kršil, zato je bila gesta opravičevanja še ena piarovska napaka. Gostinci bodo morali začeti pripravljati tožbe, najbrž tudi proti državnemu sekretarju na gospodarskem ministrstvu Simonu Zajcu.

»Naši odloki so zato kot vladarski ali verski edikti iz obdobja fevdalizma. So simbol erozije naše demokracije,« zapišeta novinarja portala Necenzurirano, k čemur je na tviterju novinar Blaž Zgaga dodal zgovoren komentar: »Če še kdo ne verjame, da je #Slovenia pod vrhovnim janšistom in obtožencem #corrupt @JJansaSDS, s podporo @NovaSlovenija, @StrankaSMC in @stranka_DeSUS, postala #diktatura, naj si prebere spodnji komentar, ki zadane žebljico na glavico.«

Filozof G. W. Hegel je nekoč dejal, da če dejstva ne pritrjujejo teoriji, toliko slabše za dejstva. V skladu z vladnimi edikti velja pri nas nekaj drugega: če edikt ne sledi monarhu, toliko slabše za edikt! In ker ga je težje spreminjati, so raje spremenili njegovo branje.

Zgaga o diktatorski podstati vladarskih ediktov

Več:

Pije ali ne pije vode: Počivalškova morebitna afera z obiskom gostilne, kjer čakamo na račun

Zakonito ravnal, toda zdaj se opravičuje: ali bo Počivalšku uspel še en piarovski manever?

Oglobljena parodija: oblastniki pravijo, da sprejemajo šale na svoj račun, v resnici jih preganjajo s policijo

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: