Szajerjev velik prispevek h krščanski demokraciji

Za evropskega poslanca desnosredinske stranke Fidesz madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana je bleščeča politična kariera verjetno končana. Jozsef Szajer, velik prijatelj dr. Milana Zvera, je odstopil po tistem, ko je bil ujet in flagrante delicto, brez zaščitne maske, v središču Bruslja skupaj z večjim številom golih moških.

Mediji zdaj opozarjajo, da je Fidesz doslej svojo politično znamko gradil tudi na nasprotovanju LGBT skupnosti, tudi nasprotovanju zakonskim zvezam istospolnih partnerjev in kako je pri tem ravno Szajer odigral skrajno pomembno vlogo kot eden ključnih Orbanovih ljudi. Končno je bil nekaj časa tudi podpredsednik te stranke. Toda na 24ur.com so danes poročali:

Na njegov odstop so se odzvali tudi delegaciji stranke Fidesz v evropskem parlamentu. “Njegova odločitev o odstopu z mesta evropskega poslanca je edina pravilna poteza,” so sporočili. Szajerju so se zahvalili za “ključno vlogo, ki jo je odigral pri uveljavljanju madžarskega konservativizma in krščanske demokracije na evropski politični sceni”.

Pomislimo za trenutek, kaj vendar stoji za logiko takšne zahvale. Szajerja so ujeli s krvavimi rokami, saj je pred policijo gol bežal skozi okno, pri njem so našli droge, a je zanikal, da so njegove. Da je bil navzoč na zabavi, ni tajil, se pa je opravičil svoji družini (njegova žena je pomembna sodnica, tudi blizu stranki), kolegom in volivcem.

Če se mu zdaj Fidesz zahvaljuje za njegov prispevek pri uveljavljanju konservativizma in krščanske demokracije, je to približno tako, kot če bi vladajoča stranka nastavila predsednika protikorupcijske komisije, tega bi nato in flagrante delicto zasačili pri prejemu podkupnine, nato pa bi se mu vladajoča stranka po razkritju afere zahvalila za boj proti korupciji in pri uveljavljanju načel integritetnega delovanja.

24ur o hvaležnosti Fidesza že v naslovu

Ali pa: recimo, da bi vladajoča stranka nastavila varuha človekovih pravic, tega bi nato ujeli na delu kot aktivnega pedofila, nato pa bi se mu stranka prisrčno priklonila za njegov veličasten prispevek v boju za človekove pravice, po možnosti otrok.

Ja, zahvale lahko izražajo čisto posebno vrsto perverzije – če jih le želimo natančno prebrati.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: