Sindrom ustrahovanja STA: poslanec SDS zdaj grozi Mirovnemu inštitutu

Vlada, ki želi utišati ali povsem uničiti Slovensko tiskovno agencijo, saj ji njen UKOM ne želi izplačati nadomestila za opravljanje javne službe, je sicer v veliki meri poenotila stroko in javno mnenje, opozicijo in v nekem delu celo vladajoče stranke v obsodbi, da gre za nedopustno obliko pritiska.

Nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Breznik, ki je moral odstopiti zaradi prehitre vožnje v alkoholiziranem stanju, pa je zdaj kot poslanec SDS navdušeno pozdravil tovrsten totalitarni ukrep:

Kuck mal, wer da spricht! (Look Who’s Talking), še en proračunski nebodigatreba.Lepo, da ste se oglasili. Na vas smo čisto pozabili. Pridete v kratkem na vrsto. Za vašo financiranje v enem mandatu, bomo postavili vsaj en dom za starejše, ki so garali 40 let za minimalca.#hvala

Če smo se ob zahtevi po odstopu Breznika z njegove strani in s strani njegovega nadrejenega ministra Aleša Hojsa naposlušali nedopustnih izjav v duhu opravičevanja dejanja vožnje pod vplivom alkohola, med drugim tudi izrecnih namigov, da je bil Breznik žrtev zasede policije, je tokratna izjava poslanca neposredna grožnja.

Kajti Breznik niti ne skriva več narave začetnega dejanja s pozicije totalitarne moči: vedeti daje in posredno tudi priznava, da je bilo prekinjeno financiranje STA arbitrarna gesta, izpeljana za potrebe obvladovanja in discipliniranja, potencialno uničenja agencije, nato pa se baha, da bo na podoben način uničila še Mirovni inštitut: le zato, ker si je drznil izreči kritično stališče proti uničevanju agencije. Svojo gesto potem populistično zakamuflira v nekakšno karitativno dejavnost izgradnje domov za starejše.

Izjava razkrije bistveno več, kot najbrž želi povedati, kajti poslanec vladajoče stranke grozi kritičnim glasovom – in preti jim z odvzemom financiranja. Kar je dejansko ista šablona ustrahovanja, ki jo je ravnokar Ministrstvo za kulturo uporabilo na primeru preveč kritičnega raperja Zlatka (Zlatana Ćordića), ko ga je arbitrarno izbrisalo iz razvida samozaposlenih v kulturi, s čimer je izgubil tudi pravico do kritja prispevkov iz državnega proračuna. Obenem postopki proti kritičnim civilnodružbenim organizacijam in društvom že tečejo, isto ministrstvo želi deložirati tudi Mirovni inštitut iz stavbe na Metelkovi 6 sredi Ljubljane.

Mimogrede, Slovenska tiskovna agencija znova ni pripravljena objaviti niti stališč sebi v podporo, kot je zadnja izjava Alternativne akademije z naslovom »Kje so meje zlorabe oblasti? Represija nad STA in kulturniki kliče k uporu«, ki opozarja na nedopustno ustrahovanje STA in primer reperja. Zanimivo in intrigantno medijsko razkošje.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: