Hojs kot babica, kilavi ukrepi in kilavo dete

Ob novih urgentnih ukrepih, ki jih predlaga vlada v boju proti virusu, so še naprej prepovedani verski obredi in vsakršno zbiranje, vendar so predvidene tudi izjeme, med njimi je sklenitev zakonske zveze.

Kot je na novinarski konferenci povedal notranji minister Aleš Hojs, bo ta mogoča le ob soglasju ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Ob takem pojasnilu je zastrigel z ušesi bivši minister Aleš Zalar in na tviterju zastavil precej smiselno vprašanje:

»A mi lahko vlada pojasni, kaj je to poroka iz nujnih razlogov? in pod katerimi pogoji bo minister za delo izdajal soglasje h poroki? Saj ni res, pa je.«

Konservativnost, babice in nedonošenčki

Pričakoval je, da bo prejel razlago, na kakšni podlagi bo minister za delo odmerjal nujne primere sklepanja zakonske zveze od nenujnih. Kateri pogoji bodo morali biti posebej izpolnjeni?

Minister Hojs ni okleval, v svojem pištoljerskem slogu je takoj poskrbel za bizarno pojasnilo:

»Tista, kjer bi sicer moral konservativni babici čez nekaj mesecev pojasnjevati, da je otrok nedonošenček.«

Je njegov odgovor sploh mogoče jemati resno, morda znova zapade žanru avtorju lastne neverodostojnosti, ki razoroži slehernika med beljenjem glave s tem, kaj je sploh želel povedati in zato nujno stopi na mino, ker išče tam, kjer iskanje nima nikakršnega smisla?

No, Hojs je vsekakor želel nekaj povedati, ni dvoma. Čeprav si ne znamo dobro predstavljati, kaj bi lahko poroko naredilo za nujno, bi v najboljšem primeru lahko dejal, da so to tisti primeri, kjer bi odpoved že dogovorjene poroke predstavljala res velik in nepredstavljiv strošek; potem bi mu morda pogledali skozi prste.

Lahko bi dejal, da iz nekega razloga dva pričakujeta otroka, nikakor pa iz svetovnonazorskih razlogov ne bi želela dočakati rojstva neporočena. No, v vseh takih slučajih bi bilo sicer še vedno nerodno, da o tem odloča minister za delo, je pa res, da prihaja iz vrst Nove Slovenije. Bi potem za »nujno poroko« štela tista, kjer bosta ženin in nevesta dostavila potrdilo o otroku, ki je na poti?

Ukrep bo očitno diskriminatoren

Janšev minister ni omenil ničesar podobnega, omenil je zgolj »konservativno babico«. Zakaj ravno njo, zakaj konservativno in kaj ima ta sploh pri dejanju poroke? Najprej: katero babico ima sploh v mislih? Očetovo in materino mamo? Ali pa porodničarko, katere naloga je, da poskrbi za razmere varnega rojstva in zdravje vpletenih, pri čemer zakonski status matere in očeta res ne igrata prav nobene vloge? Zakaj bi potem po Hojsovi predstavi konservativne babice ne želele pomagati neporočenim parom?

Že babica kot odgovor na resno poizvedbo je po obeh branjih smešno podcenjevanje, toda najhujše šele prihaja. Nujna poroka je namreč definirana kot tista, pri kateri, očitno per negationem, ni potrebno babici »čez nekaj mesecev pojasnjevati, da je otrok nedonošenček«.

Edina dovolj racionalna razlaga je, da je Hojs tukaj storil smešno napako: v mislih je imel »nezakonskega otroka« ali »pankrta«, v naglici pa je zapisal nekaj drugega. Jasno, da je nedonošenček tisti otrok, ki se je rodil prezgodaj, s statusom ali obliko zakonske skupnosti pa res nima ničesar skupnega.

S tem je Hojs mimogrede užalil še starše nedonošenih otrok in videli bomo, če se bo opravičil. Tudi če se bo, bo ostalo dejstvo, da je vlada sprejela ukrep, ki je po vsem sodeč posredno diskriminatoren: poroke verjetno prej dovoljuje parom na podlagi verskega prepričanja, bolj odreka pa jih tistim, ki ga nimajo.

P. S. Da se ne bi preveč smejali ministru, je tukaj še bolj dobrohotna interpretacija njegovega tvita. Namig dolgujem nekomu, ki je ponudil takšno razlago: predpostavimo, da se minister sploh ni zmotil v uporabi izraza »nedonošenček« in ga ni zamenjal za »pankrta«, na kar smo vsi prehitro in narobe pomislili. Varianta, ki Hojsov odgovor dovolj dobro racionalizira, je tale: vzemimo, da se »konservativna babica« nanaša na mamo Janka ali Metke po tistem, ko je Metka nedavno zanosila. Ker sta oba neporočena, se želita takoj, sredi novembra 2020, poročiti, da bo babica zadovoljna in ob rojstvu otroka ne bo zaslutila, da je bilo dete spočeto še pred poroko. Prej se poročita, manj bo nič hudega sluteče dete videti »nedonošeno«, saj bo od datuma poroke do rojstva pretekel čas, ki se bolj ujema z devetimi meseci.

Toda če Janševa vlada »nujnih porok« ne omogoči, se lahko zgodi, da se bosta oba poročila šele čez nekaj tednov, morda mesec ali dva. In ko se bosta, bo zadrega za Janka in Metko velika: konservativna babica bo vzela v roke kalkulator in preračunala, da je prišlo do velikega greha, seksa pred poroko, ali pa bo napačno verjela, da je dete »nedonošeno«, saj med datumom poroke in rojstvom ni preteklo običajnih devet mesecev.

Skratka, naša vlada se dejansko žrtvuje, da bodo srečno poročeni pari imeli mir pred konservativnimi babicami. Bizarnost, ki diktira izjeme med njenimi ukrepi.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading