O vplivu volitev na izbruh okužb: demokracija kot smrtno nevarna reč

Prvi govorec vlade na vpoklic že veliko časa vznemirja s svojimi topimi izjavami, zadnje čase se spravlja v odkriti konflikt z drugimi, sploh ministrom za zdravjem, svoje nezadovoljstvo in jezo nad novinarji pa nenehno težko kroti – sploh če mu ni všeč kakšno njihovo vprašanje na tiskovni konferenci ali če jih je po njegovi oceni tam zbranih premalo. Saj se vendar močno trudi prav zanje, a mu ljubezni ne vračajo v zadostni meri!

Tokrat je uspel vzročno povezati širjenje koronavirusa z volitvami. Teza je enostavna in velja za celotni zahodni Balkan: tam, kjer so razpisali volitve, se epidemiološka slika takoj poslabša, razmere pa postanejo alarmantne.

Nedvomno je Jelko Kacin s tem zašel v nevarno območje vzročne posplošitve in redukcije: ne moremo si predstavljati, za to res ni nobene znanstveno zadovoljive razlage, da bi volilna zborovanja in bolj ali manj hkratni obisk volišč lahko neposredno povzročili nenadni izbruh večjega števila okužb, in to celo v širši regiji in različnih državah, kot se glasi trditev, s tem pa postal poglavitni vzrok pospešenega širjenja covid-19.

V šali bi lahko interpretirali: kakor da nam želi oblast sugerirati, da volitve, ki jih zahtevajo domači protestniki že enajst tednov zapored in jih vzvišeno ignorira, ob tem pa si je omislila celo rumene podpornike s svastikami, ne pridejo v poštev, a potem sebi v prid in zaščito išče smešne izgovore. Kakor da bi nam subtilno sporočali, da so volitve in demokracija lahko smrtno nevarna reč.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d