Ni obhajila za lažnivce: zakaj bi Šarec v ihanski cerkvi ostal brez

Lahko predsednik vlade, ki rad pove, da zahaja v cerkev, prejme Sveto obhajilo? Najbrž lahko, vendar ne v župniji Svetega Jurija v Ihanu.

Naj pojasnim.

Bakreni novčiči in greh hvalisanja

Tamkajšnji župnik dr. Andrej Marko Poznič je širše zaslovel nedavno, ko je ugotavljal, da se verniki na pogrebih smešijo z bakrenimi novčiči, s čimer je svetoval, naj posežejo po večvrednem denarju in si ob velikonočnih darovih ne delajo sramote.

Kot je odmevalo v javnosti, je s svojim obvestilom Poznič plenil pozornost tudi zaradi »pravičniške matematike«: tisti, ki redko hodijo v Cerkev, naj ob veliki noči darujejo 50 evrov, je zapisal. Njegova matematika je briljantna: pravično je, da dajo toliko, ker redno špricajo svoje darove, s tem pa so v slabšem položaju tisti, ki redno darujejo. Ker je povprečen »ofer« nedeljnika 80 centov na osebo, zato na letni ravni Bogu dolgujejo 50 evrov.

poznič baker dnevnik
Sramotni baker: zapis Dnevnika o priporočilih ihanskega župnika

Grešni novinarji

Kasneje se je odzval na pisanje POP TV in ta je objavila njegov odgovor, v katerem je grajal njene novinarje ter jih med drugim neposredno napadel, da so premalo kritični do vlade predsednika Šarca:

Hvalisanje je seveda greh, to delate npr. novinarji POP TV, ko nekritično poročate o sedanji vladi. To, kar delate, je hvalisanje in je greh, pa tudi zavajanje državljanov, ki smo prikrajšani za pomembne novice.

Njegova ostra reakcija, ki novinarjem očita grehe, ne bi smela presenetiti. Poznič, sicer z doktoratom iz moralne teologije iz Rima, je javno zelo angažiran v nekateri revijah in na portalih, kot je casnik.si, kjer se redno oglaša glede družbenih in predvsem političnih tem. V dopis vernikom, kjer zahteva pri darovih od redko darujočih vernikov, da skompenzirajo svoje dolgove za nazaj, je vključil še več iskrivih misli, ki so medijem ušle.

Med drugim tudi o tem, kdo lahko prejme Sveto obhajilo, za katerega morata, kot ponovi, biti izpolnjena dva pogoja: (a) vera v resnično navzočnost Jezusa Kristusa in (b) vernik mora biti v stanju posvečujoče milosti.

Nato našteje tiste, ki niso v takšnem stanju milosti; kot primer našteje »lažnivca, ki zavaja npr. volivca, kupca ali nevesto z lažnimi  obljubami«.

Sveto obhajilo Poznič
Pozničeva navodila lažnivcem, ki zavajajo volivce

Kdo zavaja volivce?

V svojih številnih javnih kritikah Poznič daje konkretne primere takšnih lažnivcev. Ker goji izrazito desna politična prepričanja, nikogar ne bi smelo posebej presenetiti, da je med politične lažnivce uvrščen tudi Šarec. V intervjuju za tednik Reporter je isti župnik močno ograjal sedanjega predsednika vlade, ki splošno znano in po lastnih navedbah redno zahaja v cerkev. Obtožil ga je politične zlorabe vere, razglasil ga je za lažnega vernika.

Zato ne more biti dvoma, da v skladu z župnikovimi navodili v župniji Svetega Jurija v Ihanu predsednik ne bi mogel prejeti Svetega obhajila.

Poznič Šarec
Poznič v intervjuju za Reporter: predsednik politično zlorablja vero in s tem zavaja volivce

Feminacizem na pohodu

Na portalu casnik.si si naletimo na stališča istega avtorja, ki so na las podobna temu, kar sem na več mestih obravnaval pod naslovom pri nas v nekaterih krogih in medijih izrazito popularnega seksizma in antifeminizma. Še zlasti dr. Boštjana M. Zupančiča, ki rad opleta z apokalipso glede prevelikih ženskih »kvot« v družbi in kvarnim vplivom feministk. No, Poznič sledi takemu zgledu in pove:

Jaz bi zahteval npr. moške kvote v sodstvu, v šolstvu, v pisarnah, med medicinskimi sestrami in seveda na fakultetah, ki jih obvladujejo feministke. Zato lahko ta pojav imenujemo »feminacizem«. A njihova podoba ženske je redukcija stvarnosti. One hočejo bolj pomožačeno žensko kakor resnično žensko.

Imamo kar dobre razloge verjeti, da bi bile v isti župniji deležne Šarčeve usode tudi omenjene feministke – če bi si obhajila sploh želele.

Več:

Seksizem Boštjana M. Zupančiča in njegove sledi na RTV Slovenija

Moški kot ogrožena vrsta: seksizmi in zarota na nacionalki

BMZ in njegovi ekscesi: o naši neobčutljivosti za razprave »ad feminam«

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: