Delovi nasveti s Petričem: kako urediti ministrstvo

Nenavadno, a očitno nenaključno pri časopisu Delu vedno najdejo način, kako k besedi povabiti Stojana Petriča, predsednika uprave družbe, ki je njegova lastnica.

O tem sem nazadnje pisal v Še en intervju s Petričem, tokrat v Pjongčangu: »Kako vam je všeč?« in Stojan Petrič zgolj išče nove, sveže obraze, on ne odpušča, današnji primer pa, še bolj bizarno, posega na področje aktualne odstavitve ministra za kulturo.

Ženja Leiler in Anja Intihar, prva pred štirimi leti direktorica direktorata za medije na istem ministrstvu, podpisujeta članek z udarnim naslovom »Kako urediti ministrstvo za kulturo?« in s podnaslovom »Iskanje ministra. Kaj svetujejo uspešni menedžerji, ko je razpad sistema in kriza vodenja. Kako postaviti institucijo na noge«.

petrič ministrstvo naslovna delo
Današnja Delova naslovnica: urejanje ministrstva za kulturo s pomočjo menedžerjev

V članku na četrti strani, ki nosi naslov Bi morali ministrstva voditi enako kot uspešne gospodarske družbe?, nato nastopijo Marjan Batagelj, predsednik uprave družbe Postojnska jama, Danica Purg, dekanja in direktorica EDC – Poslovne šole Bled, in Stojan Petrič, predsednik uprave FMR.

No, prispevek slednjega in odgovor na naslovno dilemo »Kako bi v težavam pristopili podjetniki?« (tipkarske napake niso moje) sicer ne prinaša nobenega presežka – ni naroda brez kulture in ne kulture brez naroda, po novorevijaško pravi Petrič, navija za ustrezno »pozornost pri financiranju« in potem celo za podjetnika nepričakovano priznava, da se kultura pač »ne more tržno postavljati v določen prostor«.

Menda je pomembna analiza stanja in ker kultura ni tržna dejavnost, kar tudi izrecno poudari, se je vsaj v njegovem primeru začetno raziskovalno vprašanje članka, če bi ministrstvo lahko uredili po meri podjetja in bi ga bilo mogoče voditi enako kot uspešno gospodarstvo družbo, v veliki meri sfižilo.

Žal prispevek ne ponudi nobenega vsebinskega prebliska, ponuja pa Petriča. Nepresenetljivo se zaključi s floskulo, da se brez odločenosti in prizadevanj najti odgovore iz dogajanja preteklega tedna nismo naučili ničesar.

petrič kultura ministrstvo
Menedžerski nasveti lastnika Dela v Delu

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: