Premalo pameten, a dovolj narcisoiden predsednik

Pahor gloria intervju
Ko se predsednik pohvali na Instagramu: intervju za Glorio

Zelo iskren intervju. Preveč. On je predsednik, pravi Borut Pahor, ker ne pametuje, ker je pač narcisoiden in ker je dovolj sebičen. Očitno je to zmagoviti recept, zaupan rumeni hrvaški reviji Gloria, kako postati prvi slovenski državnik.

No, seveda predsednik, ki je po lastnem priznanju raje Barbika kot baraba, spretno ironizira. Ampak ne dovolj. Ker ko se sklicuje na svojo mamo, kar rad počne, v resnici pove več, kot bi smel:

»Mama me je naučila, da človek ne more biti vse. Ali pametuješ o nečem ali pa nekaj storiš. Če bi samo pametoval, ne bi bil predsednik. Morda bi veljal za pametnega, verjetno pa ne bi bil predsednik. Ker sem, kakor pravijo, narcisoiden, ne pa pameten. Zato sem, kot bi rekla moja mama, izbral. Da bom predsednik. In zelo rad sem predsednik!«

Biti slovenski predsednik je torej stvar osebne (narcisoidne) izbire. Toliko o tem, kdo ga je izbral – na volitvah smo njegovo voljo zgolj potrdili. In s tem interpretacija samoironije v opisu njegovega narcisizma, v katero se želi maskirati, pade – ravno omenjena izjava o izbiri je njegov dokaz v čisti obliki.

Sicer pa je povzetek na 24ur.com točno takšen, kot si ga ne želimo: reproducira rumenilo hrvaške revije, s čimer dosega učinke, ki so pisani na kožo Pahorjevemu flirt-populizmu. Še več, ker je tako oseben, da v njem kar naravnost pove, sicer ne prvič, da s svojo partnerko Tanjo že 31 let ne živi skupaj, vmes pa znova dvoumno ironično graja pretirano zanimanje za ženske (»Želim si, da bi bil sposoben vračati čustva, saj sem v življenju prejel veliko več ljubezni, kot sem si jo zaslužil«), dejansko flirta celo v polnejšem pomenu besede.

Povedano drugače: ravno takšni zapisi, kot so nastali v citirani hrvaški trač reviji in na 24ur.com, ga udejanjajo kot nespornega kralja domačega komunikacijskega populizma in manifestirajo mojo začetno, več let trajajočo tezo, da so predsednika Pahorja v veliki meri dejansko ustvarili in pri življenju obdržali množični mediji.

Več:

Narediti dober vtis na izkušena dekleta: opazka o flirterski taktiki

Mednarodni učinki flirta in selfiji s kamelami

Pahor v Marofu: ko suženjstvo premaga flirt

Ko hrvaška predsednica flirta s Pahorjem

Pahorjev flirtajoči populizem z enim-izmed-nas

 

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading