Ko hrvaška predsednica flirta s Pahorjem

Bo Pahorjev flirt-populizem postal lokalna politična uspešnica za všečno »bildanje« javne podobe sicer vsebinsko izpraznjenih politikov? Obnašanje še sveže hrvaške predsednice že kaže na sumljivo sorodnost in imitativnost tistega, na kar nas je od svoje kampanje leta 2012 intenzivno navajal naš predsednik. Treba je priznati, da ob prijaznih in refleksije neveščih medijih silno uspešno.

Kolinda mala

Da se Kolinda Grabar Kitarović zadnje čase močno približuje intenzivnemu slogu javnega koketiranja Boruta Pahorja, ne more biti hudo naključje. Morda se zaenkrat še ni izkazala kot enakovreden multitalent, toda pustimo se presenetiti in morda jo kmalu uzremo tudi v vlogi mesarke, gozdarke, asfalterke in picopekinje.

V zgolj zadnjih mesecih se je predsednica predajala »majhnim opravilom«, da bi prirasla k srcu tistim, ki jim očitno imponira ljudska drža po stažu prvih državnikov – pred kratkim se je podala na nočni ribolov, se enakopravno družila z ribiči in celo božala svoj ulov. Nazadnje smo jo videli, kako preko družbenih omrežij promovira samo sebe kot pleskarko, oblečeno kar v vojaške maskirne hlače. Podobno je že vozila kombajn in polagala keramiko. In ne zgolj to, za razliko od slovenske politike je na Hrvaškem takoj naletela na kritiko političnih vrhov, npr. ministra:

Nakon što je ministar uprave Arsen Bauk na pitanje o datumu parlamentarnih izbora rekao da ”o tome odlučuje ona gospođa koja lijepi pločice, lovi ribu i vozi kombajn”, aludirajući na Kolindu Grabar Kitarović, predsjednica mu je odgovorila objavom na svojoj službenoj Facebook stranici. 

Seveda lahko zgolj ugibamo, v kakšni meri je njena poza del premišljene piarovske strategije, fingirane ljudskosti, ki jo je njen predsedniški kolega zavil v celofan projekta pomoči majhnemu človeku in prijaznega »volontiranja«. Kar pa, ne more biti dvoma, v številih in pestrih zaposlitvah terja človeka z veliko fizične moči, včasih tudi atleta. Že takoj je jasno, da si bo hrvaška predsednica lahko privoščila nekaj manjši asortiment delovnih podvigov, ker tolikšne kondicije, sposobnosti in tudi domišljije, kot jih ima njen slovenski vzornik, bržkone nima.

Če se naš tako rekoč želi nujno preizkusiti v vseh mogočih opravilih, kot da bi sebi in drugim želel dokazati svojo omnipotenco, vsesposobno naravo neprekosljivosti kakšnega Chucka Norrisa, s katerim ga je primerjal njegov strankarski kolega, bo Kolinda predvidljivo morala svoje podvige kombinirati z bolj profanimi temami, ki zanimajo množice, recimo z nasveti, kako se zdravo prehranjevati in ostati dovolj vitek:

Hrvatska predsednica je ranije na društvenim mrežama pokazala i kako peca, kopa, sadi, bere masline,…

Nedavno je za hrvatske medije otkrila i kako održava liniju.

‘Moramo svako jutro početi sa laganom odnosno malom pobedom toga dana, a najbolje za to je dobra vežba za telo. To mi je veoma bitno, ne toliko zbog izgleda koliko iz zdravstvenih razloga. Kampanje me uvek ubiju, u kampanjama dobijem puno kila baš zato što ne stignem trenirati. Meni je trening najbitniji za odražavanje težine i naravno zdrava ishrana a sve je to najbitnije zbog pritiska, zbog opasnosti od dijabetesa tipa 2 i slično’, rekla je hrvatska predsednica.

Če bi smeli ugibati, da je trenutno Pahorjev flirtajoči populizem eden bolj prepoznavnih izvoznih artiklov na Hrvaško, bomo po novem imeli priložnost spremljati odzive hrvaške javnosti in volivcev, kakor tudi sosednih medijev na nekaj, kar je videti kot poceni sistematična avtopromocija politikov, ki rade volje zanikajo svoje odgovornosti in s poceni triki skrbijo za popularnost.

Kolinda Riba 2

Med Borutom in Kolindo se vzpostavlja sicer še ena bistvena razlika: pri prvem se zdi, da flirtanje neposredno polni in omamlja njegov ego, navdaja ga z lažnim občutkom, da je »predsednik vseh Slovencev« in da so oči vseh upre vanj. Kvalifikator »vsi«, ki ga Pahor očitno jemlje dobesedno, saj želi s svojim projektom pristopiti do slehernika, malce spominja na slovito Lacanovo spoznanje, po kateri ni norec nekdo, ki verjame ali misli, da je kralj, temveč je nor pravzaprav kralj, ki verjame ali misli, da je kralj. In biti kralj je tukaj isto kot biti predsednik. Vseeno se zdi, da Kolinda še ni tako daleč, da bi verjela, medtem ko Borut z igro dopuščanja istovetenja drugih z njim, češ poglejte, kako sem vam podoben, v resnici ves čas utrjuje zgolj razliko do njih.

Postopek pri državljanih je verjetno temu nasproten. Kaj neki je šlo skozi glavo fantičema s pivom v roki, ki se jima je želel predsednik republike v Laškem približati na način, da se je oblekel v uličnega žigola? In hkrati malce, verjetno nehote, reklamirati tudi alkoholizem med mladimi?

pahor klobuk sn 1

Sta morda dejala »Midva sva kul, ker lahko takole pozirava s predsednikom?«, oziroma »Midva sva tudi carja, ker se slikava s takim carjem?«: prosto po opisu njegovih oboževalcev.  Ali pa sta bolj skromno zamahnila z roko, morda celo z »Ej, ovi je še bolj fukjen ko’ midva.«

Ko se predsednik odpravi na nov flirt, največkrat ve, da ga bodo spremljali novinarji in mediji. In takrat je treba dodatno pozirati. Če imate ob sebi servilne novinarje, je sicer lažje, ampak kar morate hliniti, je vaš užitek biti Drugi. Ali kot je dobro opazila novinarka: užival je v hudi vročini, ko je kosil, četudi je predsednik. Kar šteje, je ugodje, ki ga ponuja menjava vloge: biti predsednik, toda biti nekaj posebnega, ker si hkrati tudi kdorkoli. Npr, kmet, ki oznojen ljubi zemljo in afektirano duha travo.

Pahor Haloze Zarja vonja origano

Kar čaka kritičnega bralca v prihodnje, je privilegij primerjave med Borutom in Kolindo: v čem se bodo njune tehnike flirtanja razlikovale? Kako kritični bodo do njih slovenski in kako hrvaški mediji. Ter, seveda: kako dolgo bodo uspešne in za kakšno ceno?

Več:

http://vezjak.com/2015/07/22/srecni-dnevi-za-narod-ki-ima-takega-carja/

http://vezjak.com/2015/07/25/pahorjeva-oznojena-prisotnost-v-tabloidnih-medijih/

http://vezjak.com/2015/04/19/pahorjev-flirtajoci-populizem-z-enim-izmed-nas/

http://vezjak.com/2015/03/13/predsednikov-populisticni-krose/

http://vezjak.com/2015/02/23/pahorjevi-nezavezani-ceveljci/

http://vezjak.com/2015/02/12/ta-cuden-incident-pahorjevih-psov-cuvajev/

http://vezjak.com/2015/02/15/pahor-za-ene-kot-mcconaughey-za-druge-ga-ni/

http://vezjak.com/2013/08/04/kavalirji-in-golobcki-pahor-in-kosorjeva-v-hrvaskih-in-domacih-medijih/

Kolinda kombajn

Kolinda mala 2 Dnevnik

Pesniški surplus:

Jana Kolarič

DVOBOJ BORAT – KITARA, sonet

Nekdo celo posnema ga, idola!
Dobil je Borat žensko konkurenco,
Kolinda mu ukradla je prezenco.
Ponos al’ bes se mu po glavi rola?

Pretkano vzela trike je njegove:
lotila se je oljk in ribolova –
efektno, hitro je bila gotova –,
v maskirnih hlačah barva zdaj zidove …

Ta prava stvar, ki naj volivce rajca!
Pogled pleskarke: bo oranžna, roza?
Podobna tanku je, ji paše poza,

naj jo krasi bež al’ mornarska maj’ca …
Nad Boratom naj folk se več ne zgraža:
uspešen je, če imidž svoj – izvaža!

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading