Erjavčeva populistična ofenziva: domači kralji Instagrama se množijo

Kdo pravi, da Instagram ni za penzioniste. Ni dvoma, da je Karl Erjavec s svojim pohodom nanj te dni vrgel rokavico predsedniku republike. Že po dveh objavah je praktično dohitel premierja, Mira Cerarja, ki se je do številke okoli 1000 sledilcev moral truditi leta in s skoraj 500 objavami. Le zato, ker si je nadel smešno kapo, na kateri piše »Karl«.

Bizarno, če pomislimo, da je prav Erjavec zinil, da slovensko vlado vodi dvoletni otrok. Ker takšne kape nosijo ravno dvoletni fantički. No, današnja instagramska objava kaže na že videno duhovičenje s pozicije »kralja Instagrama«. V smislu: kdo bo koga?

Erjavec o Pahor instagram
Erjavčevo duhovičenje o izzivu, kdo bo večji kralj Instagrama

Sredi novembra 2017, šlo je za predsedniško kampanjo, sem opozoril na dejstvo, da se virus šlepanja na nadvse uspešen Pahorjev komunikacijski flirt lahko širi še naprej in ustvarja nov stupidarij domače politične kulture.  V katerem se ustvarjajo pogoji zelo debilnega politainmenta, na veliko navdušenje senzacionalizma željnih rumenih in manj rumenih medijev.

No, takrat je Erjavec na vse kriplje podpiral Pahorja, a je, sem dejal, v isto kamero takoj za njo duhovičil in izrazil pričakovanje, da bo vrli predsednik poslej »manj na instagramu, manj bo imel te izlete«. Oseba z verjetno največjo kartoteko hipokrizije v Sloveniji je torej po tistem, ko je še isti nedeljski večer v mikrofon znova prostodušno ponavljala svojo staro tezo, da je bil »drugi krog popolnoma odveč«, ob čemer je brez dvoma zaznala, da je protikandidat izgubil za le pet odstotnih točk, zmogla nekaj malega »tovariške kritike«. Na račun svojega kandidata.

Da je bila takrat maškarada podpornikov kralja Instagrama še kako smiselna in dobičkonosna, so pokazale vse javnomnenjske ankete zadnjih nekaj tednov: oba podpredsednika vlade, Dejan Židan in Karl Erjavec, sta si lahko zadovoljno pomencala roke ob nadvse »neodvisnem kandidatu«, kajti podpora njunima strankama je strahovito narasla. Dan pred volitvami drugega kroga je npr. po Medianini anketi DeSUS splezal na 5,6 odstotka in se postavil na tretje mesto (SDS 13,9 in SD 11,8 odstotka). Enkrat več se je pokazalo, da ima sončenje tik ob kralju Instagrama nadvse blagodejne učinke za razvoj strankarske demokracije v Sloveniji.

No, od danes naprej velja, da je Erjavec postal Pahorju konkurenca – kar na Instagramu mu je tako rekoč vrgel rokavico. Saj ne, da zunanji minister še doslej ni opravljal cirkusantske vloge v politiki, toda v letu državnozborskih volitev očitno dobivamo mnoštvo večjih ali manjših mojstrov flirta z državljani, ki jim je resna politika pač v napoto.

Za neuko ljudstvo je sicer koketiranje navidezno dobra novica, saj si lahko obetajo hipno in prazno zabavo, nam preostane le to, da nove forme populizma spremljamo in akterje, med drugim, primerjamo med sabo. V slabo uteho, sicer.

 

Erjavec instagram število sledilcev
Kako že z dvema objavama doseči število sledilcev predsednika vlade

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading