Če ne bo Nemčija poskrbela za nas, je z nami konec

Po mnenju odgovornega urednika časnika Delo, Gregorja Knafelca, ki je danes spisal uvodnik z naslovom »Velike zgodbe 2017«, je Slovenija pač izgubila samostojnost in postala hlapčevska država. Če sem čisto odkrit, si ne znam razlagati nivojev resnosti in ironije v zapisanem. Prej bi se mi zdelo, da gospod misli strogo resno.

V slogovno in miselno raztresenem besedilu nas dan pred Božičem in Dnevom samostojnosti in enotnosti opomni, da smo povsem odvisnih od drugih. Oziroma skorajda roti, naj za našo samostojnost poskrbijo drugi, konkretno Nemčija:

Letos smo v Sloveniji praznovali 25. obletnico nastanka lastne države. V posebni izdaji slavnostnega Dela, ki je izšlo ob tem dogodku, je Delo na naslovnici zapisalo: »Po tisočih letih nemškega gospostva in 73 letih življenja v Jugoslaviji – Slovenija je samostojna.« Zdaj bi lahko zapisali: Še vedno smo samostojni, tako bo tudi v letu 2017, smo članica EU in upamo, da ima Nemčija načrt tudi za nas, kajti če ga nima, ne bo niti Evrope niti Slovenije.

delo-knafelc-upanje-nemcija
Zaključni poudarek iz današnje kolumne odgovornega urednika Dela

Bojim se, da je intenca odgovornega urednika zastavljena resno, ne hudomušna, kot bi utegnil kdo sprva pomisliti. Se pravi: če Nemčija nima načrta za nas, smo gotovi. In podobno je konec z Evropo. Najbolje torej, da molimo k nemškim gospodarjem in se zaklinjamo na njihovo modrost.

Gospodu uredniku Dela, ki je moral pred kratkim razlagati, zakaj ima svoja podjetja v davčnih oazah in bi lahko zraven pojasnil tudi, kako to dejstvo vpliva na verodostojnost njegovega časopisa, ko gre za projekt Panamskih dokumentov, v katerem so sodelovali tudi novinarji Dela, z njegovim licitiranjem nemške pomoči, pravzaprav kar »nemškega načrta za nas«, spet ne moremo priznati kakšne posebne konsistence. Kajti če se priklanja nemškemu programu za Slovenijo, karkoli že ta vsebuje, se bo težko v istim sapi poklonil naši samostojnosti; njegovo pojasnilo »še vedno smo samostojni« zato izzveni skrajno bizarno, ko ga poskuša kar v istem stavku kombinirati z aklamacijo tujih načrtov, ki nas lahko edini rešijo pred propadom. Brez njih pač ne bo Slovenije.

Kot kaže, se Delo poslavlja od tega leta z enim najbolj politično frapantnih novinarskih stališč, kar smo jih lahko prebrali letos v domačem tisku.

Več:

Urednik Dela, davčne oaze in moralna zadrega

knafelc-velike-zgodbe
Gregor Knafelc o vlečnih konjih in velikih kalibrih

 

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: