Melania Trump in medijska razlika

Če zapisano drži, in po nekaterih elementih ni mogoče dvomiti, smo od danes bogatejši za še eno spoznanje v kvalitativni in kvantativni razliki med delovanjem tujih in domačih medijev.

Ja, taka primerjava se zgodi bolj poredkoma in po nerodnosti, ker preprosto ni situacij, v katerih bi istočasno lahko preverjali reakcije prvih in drugih.

Današnja zgodba zadeva sporočilo za javnost, ki jo podpisuje Odvetniška družba Pirc Musar & partnerji. Menda po pooblastilu Melanije Trump.

planet-lazi-melania-trump
Začetek zapisa na portalu Planet.si

Razlika zadeva zahtevo po opravičevanju in umiku zapisov, ki so domnevno netočni in lažni, zadevajo pa predvsem dve trditvi: o tem, da je bila Trumpova svojčas »escort«, torej spremljevalka bogatih moških z vsem, kar spada zraven, in nato še kršitev ameriških zakonov zaradi imigracije.

Pri Svetu24.si med drugim omenjajo revijo Suzy in jo primerjajo z Daily Mail:

Primer revije Suzy, katere zgodbo o tem, da je bila Trumpova spremljevalka za bogate moške, je povzel britanski Daily Mail, je dobro znan. Daily Mail se je po opozorilu, da gre za laži, odzval, zapisano umaknil in se javno opravičil.

Problematična je tudi neavtorizirana biografija o Melanii Trump, v kateri sta slovenska avtorja Bojan Požar in Igor Omerza »poleg številnih drugih napačnih, nepreverjenih in neresničnih »informacij« zapisala tudi, da naj bi se gospa Trump v ZDA preselila že leta 1995. Mediji v ZDA so dodali, da je takrat že delala kot manekenka«.

Če se izkaže, da razlika obstaja in je različnost postopanj, vključujoč pripravljenost po opravičilu, točen opis stanja, bo treba iskati morda širše družbene razloge za to – verjetno predvsem povezane s statusom novinarstva pri nas in drugje, delovanjem pravosodja, splošno in medijsko zakonodajo. S tem pa bomo lažje spregovorili o specifičnosti slovenskih razmer, na katero po svoje aludirajo domači mediji že v naslovu svojih zapisov.

Težko je namreč verjeti, da bi se tuji mediji odločili za opravičilo le zato, ker ne razpolagajo z vsemi podatki in dokumenti, s katerimi razpolagajo slovenski, te pa večkrat navajajo kot vir svojih informacij.

melania-trump-opravicilo-24ur
Izsek iz zapisa na 24ur.com: znova naslovni poudarek o razliki
melania-trump-lazi-svet24
Zapis na portalu Svet24, ki začetno dilemo izpostavi že v naslovu

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d