Ni penzije brez seksa: ko Finance svetujejo varno prihodnost

Občasno kakšen od slovenskih časopisov zdrsne na čisto dno, kjer se tudi sicer giblje. Lepota tabloidnega diskurza je v tem, da se običajno trudi vse povedati že v naslovu, zato njegova zaznava in prepoznava zelo enostavna.

Članek Lane Dakić in Janeza Tomažiča je sicer opremljen z ustrezno mero podatkov in pridodanih grafov, govori o staranju prebivalstva in (pre)hitrem upokojevanju, nizki rodnosti in premalo priseljencev kot poglavitnih razlogih za manjšanje števila delovno aktivnega prebivalstva.

Kar da se bo zelo hitro poznalo pri pokojninah, ker na nevzdržnost pokojninskega sistema »kaže že vsakoletna zahteva po prenosu denarja (gre za milijardo evrov na leto) iz proračuna v pokojninsko blagajno, da ta sploh lahko izplačuje pokojnine, saj zbrani prispevki za to ne zadoščajo«.

In čeprav bi besedilu težko očitali stilistične značilnosti tabloidnosti, je naslov v čistem nesorazmerju glede nanj, tako rekoč orgazmično senzacionalističen:

Slovenci, seksajte danes, da bo jutri kdo lahko delal za vašo penzijo!

 

Finance seks penzija

Hiberboličnost naslova v svoji vulgarni izpeljavi v bistvu sploh ni utemeljena z ničemer: razen v ohlapni asociaciji, da je za Slovence pri izplačilu pokojnin lahko usodna tudi nizka rodnost – ki pa nikakor ni edini razlog, zaradi katerega nam bo zmanjkovalo denarja za penzije, niti na noben način ni izpostavljen problem v članku.

A posebno iskanje smiselnosti poziva v njem je bolj mazohistična mentalna zadeva, podobno kot je odveč opozorilo, da bi morali v časopisu Finance, ki se že dolgo poslužuje najbolj rumenih uredniških tehnik, v svojem apelu natančneje razlikovati med prokreativno in neprokreativno spolnostjo. Ker druga ne bo prinesla naših pokojnin…

Toda kaj, ko so pri Financah oglaševalsko načelo »sex sells« vzelo zelo dobesedno.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: