Odstop urednikov Večera, ki ga ni bilo

Po nenadni odpustitvi petih Večerovih novinarjev in pred tem vseh honorarnih avtorjev so uredniki resno razmišljali, da bi sami protestno ponudili odstop. Informacija se je prebila do javnosti. Ni se zgodilo.

Večer uredniki odstopi Delo Rak

Lepa solidarnostna gesta je splavala po vodi. Presenetljivo jo je komentiral sam lastnik, Uroš Hakl, in kasneje še v imenu sindikata Večera Dejan Pušenjak:

»Mislim, da so uredniki spoznali, da bi z morebitnim odstopom najbolj škodovali sebi in časopisu. Uredniki Večera so odgovorni ljudje, ki se zavedajo, da bi lahko na takšen način ogrozili poslovanje dnevnika,« je danes dejal Hakl. Sicer pa po njegovem mnenju tako in tako ni več vzroka za zaskrbljenost, saj so s petkovo vročitvijo odpovedi petim novinarjem sklenili finančno konsolidacijo časopisa, tako da nadaljnjih odpuščanj ne bo. Vse postopke bodo novinarjem oziroma članom aktiva danes podrobno pojasnili in po Haklovih besedah bi morala ta pojasnila zadostovati, da se razmere umirijo.

Odgovorne urednice Večera Katje Šeruga za komentar danes ni bilo mogoče priklicati, sicer pa so Aktiv novinarjev in Zastopstvo uredništva Večera, Sindikat novinarjev Večera ter upravni odbor Društva novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije izrazili oster protest proti odpustitvi petih novinarjev. Kot so zapisali, bi se z upoštevanjem krize medijskega trga in težkega finančnega položaja Večera kadrovska prestrukturiranja morala začeti v dogovoru s socialnimi partnerji in uredništvom. »Način odpuščanja, v katerem so ljudje nepričakovano obveščeni o odpovedi delovnega razmerja, je neprimeren in v nasprotju z osnovno poslovno in človeško kulturo.«

Uredniki se za odstop niso odločili, zato ker, tako Dejan Pušenjak v imenu sindikata novinarjev, »bi to prispevalo k destabilizaciji hiše, vendarle pa nam je v interesu, da se hiša čim prej stabilizira, notranje poenoti, da se ljudi motivira.« Ali kot je ocenil lastnik: ker so uvideli, da morajo ravnati odgovorno.

Nenadoma je torej videti, da je bila gesta z odstopom urednikov povsem nepremišljena poteza ali pa morda celo premišljen piar, kako izpasti solidarno, ne da bi jo res nameravali uresničiti.

Kar imata skupnega Haklova in Pušenjakova reakcija, je komentiranje neustreznih in škodljivih posledic odstopa urednikov za njih same in hišo, ne da bi se pri tem odprlo ali poudarilo vidik samega odpuščanja in stisko odpuščenih novinarjev: v ospredju je torej skrb za stabilizacijo ustanove, s čimer se lahko zdaj nenadoma sindikalna in lastniška stran v celoti strinjata, kot da bi bila brata dvojčka. Zdaj vemo da naslednjič te vrste protesta pač ne moremo pričakovati.

Več:

http://vezjak.com/2015/08/29/kako-se-vecerovi-novinarji-z-lastnikom-pogovarjajo-o-prihodnosti/

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d