Srečni dnevi za narod, ki ima takega carja

V časih, ko nas doma vedno močneje preparirajo s populizmi vseh vrst, socialnimi, gospodarskimi, ideološkimi, političnimi, tako z leve kot desne, se morda Pahorjev, ki sem ga v svojih prejšnjih zapisih poimenoval za flirtajoči, lahko dozdeva še najbolj benigna izmed vseh mentalnih tvorb prepričevanja. Torej srečna zunanja okoliščina zanj. In potem se predsednik v novem videu, objavljenem na Instagramu in Facebook profilu, srečno zapelje s katrco in nas zadovoljno pozdravlja. Je treba še kaj dodati?

Pahor izsek katrca vozi neprivezan

Kot že pojasnjeno, je predsednikov flirtajoči populizem premišljena in dodelana forma komunikacije z javnostjo, predvsem državljani, njegova preizkušena dobitna in zmagovita kombinacija na volitvah. In tu ne bo odnehal ali zamenjal konja, za trenutke se celo zdi, da svoj piarovski trik uspešeno izvaža tudi v urad predsednice na Pantovčaku. Morda še kam.

Ne preseneča, da je celo ob nedavnem  pietetnem obisku v Srebrenici v istem kraju z izdelki Jupol mimogrede barval stanovanje družine Mandžić, kajti manire samopromocije, skrite za nekakšno volontiranje in skombinirane z značajsko egomanijo, je treba širiti tudi izven meja.

Kajpak je življenje ljudskega koketa, lahko predvidevamo, težavno. Njegov delovnik je dolg in vedno bolj spominja na utrujajočo turnejo kakšne postarane turbofolk zvezde, ki uživa v navdušeni množici, za katero se zdi, da od nje preprosto zahteva predani angažma in si želi kak spominek zase. Kakšen selfie. Ker enostavno ne želi razočarati množic, ki jih je na poseben način hipnotiziral.

Ko se je dva dni nazaj mudil v Laškem, je seveda moral stopiti na oder in zapeti z Alpskim kvintetom. Nikogar ni presenetilo – pravzaprav ljudstvo od njega počasi že samoumevno zahteva, da bo pel, pleskal, pekel pico, asfaltiral ali friziral. Da bo, kot čudežni Zelig pri Woodyju Allenu, postal kdorkoli drug s katerokoli zmožnostjo ali talentom, deklica ali deček za vse okuse in priložnosti. In čeprav mora biti utrudljivo, predsednik ne kaže znakov izčrpanosti. Pravzaprav je, če prav dojemamo, zanj vsak dan, ki ni namenjen flirtanju, izgubljen za vse večne čase.

Pahor katrca

Bi bilo z najnovejšim video posnetkom v katrci kaj drugače? Seveda ne: še ena za državnika skrajno atipična, zelo čista forma flirtanja z ljudstvom z nekaj hipsterske motivacije, podložena z razposajeno in sproščeno glasbeno podlago iz TV serije »Happy days«. V kateri je vse podrejeno iskanju pogleda nase s palico za selfije, s katero sta se lahko predsednik in njegov sin poslikala od zunaj in znotraj avta, da bo popularnost še zrasla. Kot da bi njegov Luka pri sebi dejal: če se je moj ati slikal že skoraj z vsakim dijakom in malo miško v državi, pa se lahko še z mano.

Pahor katrca izsek

Kaj pa problemski pristop?

Pustimo ob strani, da predsednik premišljeno noče ali ne zna odgovarjati na najbolj pereča socialna in gospodarska vprašanja. Da se izmika svojim odgovornostim in resnosti svoje funkcije. Ker bi to zmotilo duševni mir ljudi, proizvedlo odklone, negativna mnenja in kritiko. Ampak on je, v svoji abstraktni želji ugajati vsem, za spravo na vseh nivojih, za soglasje, za enotnost v narodu. Za sproščenost – ker tu smo pa res lahko enotni. Kaj mu preostane, če želi biti všečen vsakomur? Njegova stara katra, kaj pa drugega.

Imanentno populizmu je, da na neki točki proizvaja očaranost – nič čudnega, če komentarji vsebujejo izraze fascinacije in predsednika navdušeno označujejo za »carja«, najboljšo možno izbiro za predsednika države ever. Kar ga kvalificira za prvega človeka v državi, je torej razpoložljivost za selfije: da zasedate najpomembnejšo pozicijo v državi, zadostuje vaša razposajena selfie-narava, ki se nekaterim patološkim narcisom že itak močno prilega.

FB pahor katrca mnenja komentatorji

Težava s populizmom je, da ga v veliki meri tolerirajo ali ne tolerirajo mediji. Brez njih bi bil bistveno osiromašen. Vendar ne pri nas, kjer se ga ne tolerira, ampak generalno spodbuja.

Če si pogledamo medijsko obravnavo Pahorjevih flirtov, konkretno zadnjega, lahko zlahka ugotovimo, da pri njem predano asistirajo. Spodaj je kratek seznam naslovov vseh objav, ki sem jih našel na spletu in se trudijo že v naslovu intonirati prijazen poudarek:

Kako predsednik Pahor premaguje vročino? V svoji katrci … (Planet SIOL)

Predsednik Borut Pahor obožuje ponedeljke (Žurnal24)

Borut Pahor osvaja z novim zabavnim videom (Svet24)

Ko predsednik Pahor sede za volan katrce (Planet.si)

VIDEO: Pahor srečen v svoji katrci (24ur.com)

Predsednik Borut Pahor obožuje ponedeljke (Kokodak)

Video predsednika Pahorja, ki vam bo polepšal dan! (zenska.si)

OPA! Borut Pahor: Pokazal, kaj so zanj srečni dnevi … (tocnoto.si)

Povedano drugače, Pahorjev flirt dosega samo pozitivne učinke – kateri bedak bi se mu odpovedal, kateri politik ga ne bi uporabil, če le uspe zatajiti svoje politično in osebno dostojanstvo? Kar nekaterim ni poseben izziv. Celo več, lahko bi rekli, da ga mediji nenehno nekaznovano omogočajo ali nadgrajujejo.

Res je, da so številni med njimi tabloidni. In do njih imamo manjša pričakovanja. Toda mar se problemskost in tabloidnost morata nujno razhajati? Povsem frapiran sem bil ob spoznanju, da se ob Pahorjevi zabavi v katrci, ki jo iz ozadja spremlja službeno vozilo urada, dogaja nevarno snemanje selfijev s palico (res ga izvaja sovoznik), iz sicer kratkega posnetka pa je zelo jasno razbrati, da se Pahor  vozi s kar veliko hitrostjo neprivezan s pasom. Ja, v drugem delu posnetka sicer pripasan. Ampak komu mar takšne banalnosti. Da bi kdo morda podvomil v njegov populizem kot takšen? Pozabite, pretežko.

Izbor spremljajočih besedil ob zapisih, vseh po vrsti pozitivnih in spodbudnih, kaže brez izjeme na strastno naklonjenost do predsednika. Ob navedenih prijaznih naslovih zapisi govorijo tem, da Pahor vidno uživa, da so njegovi sledilci navdušeni, da bi mu najraje podelili dosmrtni mandat (s katrco vred), da potrebujemo zvočnike za poln užitek ob ugledu, da je predsednik po duši mlad ter da rad uživa v življenju:

Borut Pahor vroče dni raje kot v klimatiziranem avtomobilu preživlja v svoji stari katrci. Videti je, da uživa! (SIOL)

Naš predsednik Borut Pahor se je zapeljal s svojo staro katrco in posnetek objavil na družbenih omrežjih. Pod video, ki ga je spremljala pesem Happy Days, je zapisal: ”Srečni dnevi.” Video je seveda požel veliko navdušenja pri njegovih sledilcih, ki so mu zaželeli, da bi mu katrca še dolgo dobro služila. (24ur.com)

Predsednik Borut Pahor je še vedno ponosni lastnik renaulta 4 oziroma katrce. Z njo se je v družbi nekega mladeniča, videti je, kot da gre za Luko, njegovega sina, na vožnjo odpeljal tudi včeraj.  Mladenič je veselo vzdušje v katrci posnel, predsednik pa je video objavil na spletu. Nekdo je bil nad filmčkom tako navdušen, da bi Pahorju podelil kar dosmrtni mandat. (Žurnal24)

Vsak komentar je odveč, potrebujete zgolj zvočnike, ker je muzika dobra. (Slovenske novice)

Borut Pahor je pokazal, da je po duši še vedno mlad in objavil posnetek vožnje s staro legendarno katrco, v kateri je zagotovo podoživel svoje trenutke iz mladosti. (Točno To)

Sodeč po komentarjih so ljudje navdušeni nad njegovo sproščenostjo, eden od njih je celo predlagal, da do konca življenja ostane predsednik. Predvsem jim je všeč, da Borut v nasprotju z ostalimi slovenskimi politiki uživa v življenju in ne tarna. (Svet24)

In ja, prav to počne Borut: uživa v življenju, dobesedno na naš račun. Že res, da so resni mediji zaenkrat novi gag spregledali. Ker vsak dan pa tudi ne morejo poročati o njih. Toda je ignoriranje, če je do njega sploh prišlo, res prava drža, ki bi jo smeli novinarji do predsednikovega početja zavzeti? Seveda ne, znova bo umanjkal problemski pristop. Zato je skoraj onstran dvoma, da so za dober flirt potrebni trije: predsednik, fascinirano ljudstvo in servilni mediji.

Več:

http://vezjak.com/2015/04/19/pahorjev-flirtajoci-populizem-z-enim-izmed-nas/

http://vezjak.com/2015/03/13/predsednikov-populisticni-krose/

http://vezjak.com/2015/02/23/pahorjevi-nezavezani-ceveljci/

http://vezjak.com/2015/02/12/ta-cuden-incident-pahorjevih-psov-cuvajev/

http://vezjak.com/2015/02/15/pahor-za-ene-kot-mcconaughey-za-druge-ga-ni/

http://vezjak.com/2013/08/04/kavalirji-in-golobcki-pahor-in-kosorjeva-v-hrvaskih-in-domacih-medijih/

Pahor osvaja katrca svet24

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d