Nedonošenčki in ogroženost dveh spolov

Koalicija Za otroke gre! je v državni zbor vložila 80.518 podpisov za pobudo referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, na osnovi katere istospolni pari dobivajo možnost poroke in tako posvojitve otrok.

V pregretem ozračju so zdaj pravice istospolnih znova na preizkušnji in predmet vročih razprav.

»To so nedonošenčki sprejeli iz Združene liste!« je nezadovoljno sikal mag. Vodeb in seveda ni mogel zakriti svoje jeze, ko je v oddaji Odkrito (31.3.1915) zastopal reprezentančne barve Primčeve »Koalicije Za otroka gre!«. Ali se je tam znašel po neki dodatno premišljeni logiki, ne vemo.

Žal se na adhominalne rabe nihče ni odzival – ne iz Združene levice ne iz Združene liste -, tudi ne na številne bizarne trditve, kot je bila: »Rasa homo sapiens ima dva spola. To je zdaj ogroženo.« Prvič, homo sapiens ni rasa, drugič niti tisti z največ domišljije ne vedo, kako bi zakon o zakonskih zvezi lahko dosegel, da bosta poslej ogrožena spola – najbrž se misli, da več ne bo obeh, da bo eden izumrl?

Pač pa se je na isto oddajo odzvalo Slovensko sociološko društvo in izpostavilo Vodebove diskreditacije:

Predsedstvo Slovenskega sociološkega društva odločno protestira proti izjavi, ki jo je 31. 3. 2015 v oddaji Odkrito izrekel mag. Roman Vodeb, ko je v odgovor na voditeljičino omembo izjave Društva psihologov Slovenije to označil za »lažirano izjavo«, za katero naj bi »izsilila podpise« eminentna razvojna psihologinja prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek.

Opozarjamo na nedopustnost tovrstne relativizacije izjav strokovnih društev in nesprejemljivost osebne diskreditacije znanstvenikov in znanstvenic, ki javno nastopajo s strokovnimi stališči. Strokovna društva so zavezana k znanstveno preverljivim trditvam in njihova strokovna stališča bi morala biti v demokratični družbi razumljena kot pomemben vsebinski doprinos k razpravam o različnih družbenih vprašanjih, v omenjeni oddaji pa je bila izjava društva zreducirana skorajda na raven teorij zarote. Skrbi nas, da novinarka ni odreagirala na tovrstno diskvalifikacijo. Ob tem opozarjamo, da se omenjena znanstvenica na tovrstne obtožbe ni mogla odzvati, ker je v oddaji ni bilo.

Sociološko društvo Vodeb

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: