ZNP in Večer: nagrajenci in kolumnisti

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP), prav nič skrivajoče svoj prepoznavni politični predznak in posledično leto svojega nastanka, je podelilo letošnje Meškove nagrade.

Večina resnih medijev sicer podelitve rahlo ignorira, čeprav bodo letošnja življenjska priznanja zaradi profila nagrajencev za življenjsko delo verjetno izjema. In prav to je zaenkrat Večer, ki je objavil naslednjo vestičko:

ZNP nagrada Gregorič Večer

Objava postane razumljivejša, če poznamo podatek, da je urednica rubrike Pogledi novinarka Vanessa Čokl sicer ustanovna članica in vsaj v začetku tudi funkcionarka pri ZNP.

Kar pa resnično začudi, je trditev, da je nagrajenec, ki mu seveda čestitamo, kolumnist Večera. Arhiv tega časopisa, ki je sicer vzorno delujoč, takoj pokaže, da primorski publicist in ekonomist Milan Gregorič zadnja leta ni opravljal te funkcije. Doslej je sploh objavil v mariborskem časniku le dve kolumni, pa še ti nedavno, 6. in nato 20. novembra letos, ko se je morda, ako si drznemo ugibati, celo že vedelo ali vsaj razpravljalo, kdo bodo letošnji nagrajenci.

Čeprav vestička ne govori o tem, da je nagrajenec prejel nagrado zaradi kolumnistične dejavnosti v Večeru, bi kdo lahko na to pomislil, saj je informacija izpostavljena že v naslovu prispevka.

In čeprav tehnično vzeto vsaj malo drži, da morda nekoga naredi za kolumnista časopisa že druga objava v njem, se težko izognemo vtisu, da gre na isti način za vsaj malo ali kar nekaj zavajanja.

Zato bo vtis, da je novica namenjena kombinaciji samopromocije in promocije ZNP, neizbežna posledica.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: