Koprski divji zahodi in novinarska malopridnost

Delo Boškovič Šuligoj

Nenavadna je recepcija novinarja Borisa Šuligoja, ki v Delu povzema najnovejšo prisluškovalno-diskreditacijsko afero, uperjeno proti notarki Polki Bošković, trenutno eni najmočnejših kritičark župana in tudi župansko kandidatko.

Kajti ne le, da se v Kopru po vsem sodeč dogaja »Divji zahod«, del tega zahajanja so tudi redni obračuni z novinarji, še zlasti z Evgenijo Carl in Edijem Mavsarjem, nenehno pospremljani s trenutnimi demantiji in adhominalnimi napadi proti njima tudi na občinskem portalu Ekoper.si, ki je nastal po prihodu Sebastjana Jeretiča, po pisanju Dnevnika pa tudi enem njegovih urednikov.

»Divji zahod« se je še zdavnaj sprevrgel v politični O.K. Corral proti novinarjem samim – in kot se spodobi, na občinskem portalu nizajo pohvale za pridne ter graje za malopridne novinarje. Med pridnimi pa je, tako je razumeti, naveden tudi Boris Šuligoj.

Koper – Predvolilno vzdušje »Divjega zahoda« v Kopru niti po volitvah ni povsem ponehalo. Minule dni je anonimnež na spletnem portalu Youtube objavil odlomke skrivaj posnetih izjav koprske notarke Polke Bošković. Devet kratkih zvočnih posnetkov dodatno razgalja, v kakšnih okoliščinah poteka spopad med različnimi interesnimi skupinami v koprski občini. V njih Polka Bošković največ govori o županu Popoviču, ki da ji grozi, o svojem stricu iz Beograda, ki naj bi jo v tem primeru zaščitil, o sodnici in prijateljici Meri Mikac, o odvetnikih Franciju Matozu in Čeferinu, o piranskem županu Petru Bossmanu …

Polka Bošković nam je včeraj ogorčeno povedala, da gre za zmontirane in zrežirane zvočne posnetke, ki jih ni povedala tako, kot so predstavljeni, da gre za poskus njenega diskreditiranja, na katerega so jo Popovičevi sodelavci opozorili že pred in med volilno kampanjo. Eden je celo napovedal, da se bodo pojavili še zmontirani video posnetki.

Dejala je, da gre za nadaljevanje sledenja, ustrahovanja, nezakonitega snemanja nje in članov njene družine ter grožnje, o katerih je večkrat obvestila koprsko policijo.

Sprožila bo kazenski in odškodninski pregon.

Koprski župan se s prihodom novega svetovalca Sebastjana Jeretiča očitno uči novih prijemov, kako utišati kritične medije oziroma obračunati s svojimi nasprotniki. Zadnji manever je ustanovitev spletne strani ekoper.si.

Zloraba občinske infrastrukture oziroma javnih sredstev za lastne interese je že stalnica delovanja Borisa Popoviča. Z imenovanjem novega svetovalca za komuniciranje Sebastjana Jeretiča, ki je do zmage na volitvah že popeljal tako stranko SD kot tudi piranskega župana Petra Bossmana, pa je dobil koprski župan očitno nov zagon, kako utišati kritične medije.

Inšpektorat za medije ne bo ukrepal

Kot je znano, je koprska občinska uprava, ki že izdaja glasilo KP-MOK, pred tedni zagnala tudi nov portal eKoper.si. Na njem (v rubriki Resnica) je objavila tudi vse dokumente in tajne telefonske prisluhe v zvezi s sodnim procesom zoper Popoviča v zadevi Rumena noč. Zaradi suma zlorabe osebnih podatkov to objavo že obravnava informacijski pooblaščenec. Med drugim je Jeretič, ki nastopa v medijih kot urednik portala eKoper.si, na svojem twitter profilu že napovedal, da bi lahko obdelali tudi novo kazensko ovadbo, ki si jo je Popovič prislužil zaradi občinskega posla z nekdanjimi Kompasovimi objekti na Lazaretu.

»Mestna občina Koper, naš župan Boris Popovič in številni drugi uslužbenci občinske uprave so že dolga leta deležni brutalnega blatenja v medijih na podlagi votlih pravosodnih postopkov, ki skušajo občinsko upravo v celoti, župana pa še posebej, prikazati v kriminalni luči,« lahko o pomenu nove občinske pridobitve preberemo med odgovori, ki jih je zahteval informacijski pooblaščenec. Poleg tega pooblaščenca tudi zanima, ali občina snema telefonske pogovore, opravljene na kateri koli telefonski številki, ki pripada Mestni občini Koper, kar so Popovičevi sodelavci včeraj odločno zanikali.

Ob tem pa je zanimivo, da omenjeni portal sploh ni vpisan v razvid medijev, četudi dnevno objavlja prispevke (med drugim tudi videonovice) in izpolnjuje kriterije, kot so uredniško oblikovanje vsebin, informativen značaj, splošna dostopnost ter periodičnost… Vendar pa inšpektorat za medije razloga za uvedbo nadzora zoper izdajatelja omenjene spletne strani ne vidi. »Navedena spletna stran ni namenjena množičnemu komuniciranju in tudi ne more imeti velikega vpliva na splošno javnost (ne gre za vsebine, ki bi zanimale množično javnost, temveč gre za vsebine, ki zanimajo neko ožjo skupino – lokalno skupnost), programska zasnova prav tako ne vsebuje uredniško oblikovane informacije vseh vrst (izobraževanje, novice, kultura, zabava),« so nam na naše vprašanje, ali je inšpektorat že začel kakršen koli postopek zoper upravljalca omenjenega portala, odgovorili na ministrstvu za kulturo.

Popovič žile čakre

Popovič mona zjutraj

ekoper boškovič prisluhi

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: