Hobotnice in harpune

Javnost vznemirjajo nova odkritja o hobotnici, ki se menda razrašča okoli župana Maribora dr. Andreja Fištravca. Popularni artikulaciji mnenj in stališč v javnosti in medijih sta nenadoma dve: (a) hobotnica je menda na las podobna Kanglerjevi in (b) občinska mreža, ki obstaja okoli njega, je politično (oranžno) obarvana, s čimer znova imitira SLS barve pri prejšnjem županu.

Zdaj je že jasno, da je županova ekipa, ki je bila hkrati vstajniška in njegova kampanjska moč, ponesrečena izbira, ko gre za strokovno vodenje mesta. Povedano drugače: ob županu nima kaj iskati. Še vedno pa menim, da sta analogiji o »dupleški« in »miklavški« sorodnosti in političnih navezavah močno demagoško napihnjeni – sta stvar za domače razmere običajne demonizacijske paranoje in medijske psihopolitike. Lepo, da mediji mariborski oblasti gledajo pod prste – če kdo, se bo moral župan naučiti slediti medijskim agendam in jih upoštevati v igri hobotnice in harpune. Ni namreč pomembno, v kakšni meri je realna hobotnica, o kateri govorimo, temveč v kakšni meri proizvaja vera vanjo realne učinke v javnosti.

Še izjava, ki smo jo spisali s kolegicami in kolegi:

V »Skupaj za Maribor!« smo se v času od izvolitve dr. Andreja Fištravca podpisovali vse kritične vstajniške pobude, ki so nastale v mestu, in podpirali  tiste vzvode neposredne demokracije, ki vodijo v večji nadzor njegovega delovanja. Razumeli smo, da je del naravnega procesa, da si novi župan ustvari novo ekipo in prekine z obstoječimi klientelističnimi razmerji in logiko zaposlovanja po domačijskih povezavah.

Iz trenutnih podatkov o dogodkih bi lahko sklepali, da okoli župana nastaja podobna klientelistična mreža, četudi morda manjših dimenzij. Ker je župan dal stroge zaveze in obljube glede svojega ravnanja že v času kampanje, so razumljivo višja tudi pričakovanja javnosti in občanov. Če takšne prakse res obstajajo in njihovo opisovanje v medijih ni samo posledica predvolilnih bojev in interesov morebitnih drugih klientelističnih omrežij v mestu, v skupini »Skupaj za Maribor!« pričakujemo, da jih bo župan prekinil in tako obdržal naše zaupanje. Menimo, da v našem mestu še obstajajo sposobni in strankarsko nepovezani ljudje, ki bi lahko prispevali k boljšemu delovanju občine, le najti jih je treba.

Skupina »Skupaj za Maribor!«

Fištravec Zares hobotnice Slovenske novice

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: