Nepotizma ni, moj sin je že odrasel.

Kakšna nasprotna dejstva točno je danes navedel generalni sekretar vlade, da bi zavrnil očitke o nepotizmu pri zaposlitvi svojega sina? Medijski institut uveljavljanja popravkov dovolj rigorozno zahteva navajanje »nasprotnih dejstev« in Predalič jih v današnji repliki v Dnevniku poskuša našteti:

Prikaz nasprotnih dejstev

Pisma bralcev – ponedeljek, 24.09.2012

V zvezi z navedbami novinarja Blaža Petkoviča v članku z naslovom “Tudi Božo Predalič našel zaposlitev za svojega sina”, ki je bil objavljen v časniku Dnevnik dne 21. septembra 2012, odločno zanikam namigovanja, da sem sinu iskal oziroma našel zaposlitev. Izjavljam, da z ničemer nisem vplival na zaposlitev svojega sina. Sin ima namreč pri 33 letih svoje življenje in je povsem samostojen pri sprejemanju odločitev.

dr. Božo Predalič, generalni sekretar vlade

Prav v dnevih, ko vlada na veliko napoveduje obsežna odpuščanja zaposlenih v javnem sektorju, se generalnemu sekretarju zdi prepričljivo reči, da sam na zaposlitev svojega sina v poslanski skupini SDS ni mogel imeti vpliva, ker

(1) je sin star 33 let

(2) živi svoje življenje

(3) je samostojen pri sprejemanju odločitev.

Kateri od razlogov zadosti kriteriju nasprotnega dejstva? Seveda noben: sekretar ponuja karikaturo situacije, po kateri nepotistično poskrbimo za službo svojih otrok le, če so mladoletni, od nas odvisni in nesamostojni pri sprejemanju odločitev. Argumentacijski ignoratio elenchi služi temu, da smo se izognili odgovoru in navedli za sklep (o tem, da nepotizma ni bilo) irelevantne podatke. Ko ata pomaga sinetu najti »job«, to pač ni povezano z nezmožnostjo sprejemanja odločitev pri slednjem in z njegovimi leti. Razen v partikularnem primeru, ko sinovi samostojno sprejmejo odločitev, da bodo sprejeli atejevo nesebično in prijazno pomoč…

Predalič nam s tem slika nek horizont njemu lastnega dojemanja, kaj bi lahko štelo za učinkovit izgovor pri državljanih, če smo obtoženi nepotizma, celo v primeru, ko opisani primer ni takšen. Ob tem pa nam razkriva še, kako razume nekatere starševske relacije do otrok in psihologijo (nesamostojnih) mladostnikov.

In ko se je minulo nedeljo predsednik vlade v intervjuju branil pred istimi očitki, je ponudil še en inovacijski retorični trik iz starega bunkerja: nepotizma pri nas tako rekoč ni, prejšnji teden smo skadrirali zadnjega sina in hčero. Ob zimzelenem »vsaka ekipa ima pravico, da si nastavi svoje ljudi, da lahko normalno dela«, kar verjetno sploh velja za serijske zaposlitve SDS otrok v državni firmi Plinovodi, pomožnem »stare ekipe so bile zanič, sicer ne bi bilo predčasnih volitev« je tu še hit tedna: nepotizma in klientelizma ni bilo, ker gre za zaposlitev za določen čas. Se pravi: če vzamete v službo nekoga preko vrste zaradi sorodstvenih in drugih vezi, to ne bo štelo za koruptivno, če ga niste zaposlili za nedoločen čas in če npr. teh služb čez nekaj časa (a res?) ne bo več. Novinar se pač ni spomnil, da bi podvomil. Pa razumi, kdor more:

Nepotizma Janša ne vidi

Janši je bilo zastavljeno tudi vprašanje o nepotizmu, ki se v medijih pripisuje stranki SDS. Janševa hči namreč dela v državnem podjetju Plinovodi, sin generalnega sekretarja vlade Boža Predaliča je zaposlen v državnem zboru kot sodelavec SDS, v premierjevem kabinetu je zaposlena hči evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič, na ministrstvu za infrastrukturo pa je zaposlena žena tiskovnega predstavnika Janševe stranke Jerneja Pavlina.

Janša pravi, da gre za zaposlitve za določen čas. In teh služb po besedah predsednika vlade po izteku mandata ne bo več. “Minister, ki nastopi nek mandat, si mora sestaviti ekipo, da lahko normalno dela. Če bi bile prejšnje ekipe v redu, potem ne bi imeli predčasnih volitev,” je dodal.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d