Kangler odpove naročnino

O političnem pritisku skozi odpoved naročnine na Večer, ki jo izvaja mariborska občina, sem že izrekel mnenje. Omenil sem tudi, da ne razumem dejstva, da časopis niti z besedico ni zaščitil svoje avtonomije in tega dejstva ne le ni problematiziral, temveč ga v svojem časopisu ni niti omenil! Razumi to samocenzuro, kdor more.

Pač pa se je o dejanju občine razpisal upokojeni novinar Mirko Lorenci teden nazaj v prilogi Večera 7D. Mariborski župan mu je odgovoril z razlago, čemu odpoved in navrgel še, po čem Duplečanke od nekdaj so slovele:

7Dni, sreda, 4.4.2012, stran 6, 7DNI , avtor: Franc KANGLER, župan Mestne občine Maribor


Ko komandirajo noji (2)
7dni, 28. 3. 2012
Spoštovani gospod Mirko Lorenci! Na vaše razmišljanje z naslovom “Ko komandirajo noji” kot župan Mestne občine Maribor težko podam vljuden odgovor, a kljub temu bom, za razliko od vas, poskušal ohraniti dostojen način komunikacije.
Dovolite, da pojasnim odločitev, da Mestna občina Maribor prekine naročnino za tiskano izdajo časnika Večer. Po objavi članka na temo Farmadenta, v katerem je novinar Damijan Toplak napisal enostranski prispevek s hudimi obtožbami na podlagi izjav tedaj že odstavljenega direktorja gospoda Leopolda Donka, sem se odločil, da prekinemo naročnino. Novinar je namreč v članku zapisal hude obtožbe zoper mene, kljub temu, da je nekaj dni pred tem dobil moj odgovor, v katerem sem zanikal očitano vmešavanje v poslovne odločitve Farmadenta glede pogodbenega sodelovanja z gospodom Sašom Pečetom. Pri drugih obtožbah glede vmešavanja v odvetniške in računalniške storitve pa novinar niti ni poskušal pridobiti mojega odziva oz. komentarja, čeprav bi jih kot novinar moral. Kodeks novinarjev Slovenije namreč določa, da novinar mora preverjati točnost zbranih informacij, pri objavljanju informacij, ki vsebujejo hude obtožbe, pa mora poskušati hkrati pridobiti odziv tistih, ki jih te informacije zadevajo. Tako so na naslovnici Večera znova bile objavljene nepreverjene in netočne informacije, ki so vsebovale hude obtožbe zoper moje dobro ime in posledično Mestno občino Maribor. Zaradi večkratnega neobjektivnega in enostranskega poročanja časnika Večer, sem se odločil, da prekinemo naročnino, o čemer sem tudi osebno obvestil odgovornega urednika.
Vaše “šale” o tem, da z odpovedjo naročnine sistematično spodkopavam eno redkih še vedno kar uspešnih gospodarskih organizacij v Mariboru, pa ocenjujem kot zatiskanje oči. Zaradi upadanja strokovnosti in objektivnosti nekaterih novinarjev Večera bi se namreč moralo zamisliti vodstvo organizacije, saj številne odpovedi naročnine Večera, po mojih informacijah, niso samo posledica kriznih časov, temveč upada kakovosti. Tako bi vašo primerjavo mene z nojem, ki potiska glavo v pesek, in je mimo grede zelo žaljiva, lahko uporabili zrcalno.
Ne samo to, celo v meni vidite človeka, ki naj bi zaradi odpovedi enega časopisa bil kriv za ‘slabo’ vzdušje na Večeru. Ali imate novinarji Večera res tako kratek spomin? Ali niste novinarji v preteklosti že bili lastniki časopisne hiše Večer? Če je Večer tako dobra medijska hiša, zakaj ste potem prodali svoje deleže? Očitno imate dvojne ali trojne kriterije.
Kljub vsemu, spoštovani novinar, sem zadovoljen z vašim pisanjem in vašim delom. V Florijanu ali v komentarjih lahko večkrat zasledimo šikaniranje ljudi, ki prihajajo iz Občine Duplek. Veseli me, da ste si tudi vi svojo življenjsko sopotnico našli prav v tej občini in verjetno znate oceniti, kakšni ljudje tam živijo.

Z vsem spoštovanjem
Franc KANGLER, župan Mestne občine Maribor

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: