Časopis Večer temeljito obračunal še z ORF

Mariborski dnevnik Večer ni zadovoljen z zapisi o Mariboru in EPK na tujem. Preveč boleči so. Najprej so obračunali s Frankfurter Allgemeine Zeitung, skupaj s Kanglerjem vred. Njihov obračun sem že nekajkrat komentiral. Takrat je novinarka stokala za čudovitimi časi davnega leta 1721 in zapisala nekaj tehtnih argumentov v prid lepoti štajerske kulturne prestolnice:

Kje so časi, ko so Nemci pisali o »čednem mestu na Spodnjem Štajerskem«, recimo potujoči vedutist Friedrich Bernhard Werner daljnega 1721. Ali Rudolf G. Puff, zgodovinar, avtor prve celovite in izvirne monografije o Mariboru, ki je 1846. zapisal: » … da je Maribor eden izmed najlepših biserov na našem vojvodskem klobuku, biser, ki zasluži, da se očem sodobnikov in zanamcev nazorno odstre tudi skrita stran ogrinjala preteklosti.«

Danes se je nedavna novinarska Glazerjeva občinska nagrajenka na kulturnih straneh spravila še na nesramen prispevek ORF, ker je premalo poudaril čedni toti biser na vojvodskem klobuku. V zapisu pod naslovom »Vrtičkarsko-reperska prestolnica« očita avstrijski nacionalni televiziji celo vrsto spodrsljajev, tendencioznost, enostranskost, štosiranje, zanemarjanje lepih pročelij in stavb, pravih umetnikov in programov, prirejanje zgodovine, prikazovanje dekontekstualiziranih nemških momentov mariborske zgodovine, nepotrebno slikanje vrtičkarske in reperske kulture, za nameček pa politično insinuira, da si takšnih lapsusov ORF verjetno v Guimaraesu ne bo privoščil, ker tam ni Nemcev (sic!) in ponudi še ustrezno rešitev za težave – glejte raje izdelek na Deutsche Welle, oni to počnejo bolje.

Predlagati bi veljalo dvoje: še eno specialno nagrado za novinarko in posebno opozorilo za tuje medije na vhodu v Maribor: PAZITE, DA O MARIBORU POROČATE LEPO IN VZGOJENO, SICER VAS BODO VEČEROVI NOVINARJI VZELI V KREMPLJE IN BOSTE VIDELI VRAGA! Na, lahko bi objavili skrajšan zapis: DOBRODOŠLI V (MEDIJSKO) REALNO MARIBORA!

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: