Miško Kranjec, novi zavetnik novinarjev

»Strici so mi povedali« bi bil lahko licenciran naslov popularnih domačih medijskih in političnih postopkov, odkar sta se začela medijska in politična paranoja prepletati v neprebavljivi mainstreamovski diskurz z nedokazanim predpostavljanjem, insinuacijami in namigi o tako imenovanih »stricih iz ozadja«. Bilo kuda, strici svuda. Tete so, vsaj na trenutke, diskriminirane.

Oba včerajšnja osrednja konkurenčna TV dnevnika sta ravnala po licenci Miška Kranjca v prispevku o srečanju Zorana Jankovića z drugimi levimi ali levosredinskimi strankami. Če so dopoldne Janševi medijski sateliti še namigovali na to, da je pobudo za srečanje spisala Golobičeva filozofska roka, je paranoja zvečer odkrivala stričke (dobro, ni čisto jasno, ali teoretiki zarot med odzadne sive like – prosto po Pezdirju – prištevajo tudi mladostnega eks-predsednika Zaresa). Pa poglejmo.

Tomaž Bratož postavi diagnozo: strici iz ozadja

Včerajšnji osrednji dnevnik RTVS je brezsramno iniciiral zaroto s tem, ko je Bratož najprej opozoril, da gre za »veliko idejo o nekakšni levosredinski koaliciji«, sestavljeni iz parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank, potem pa povedal:

Se pa bodo v maju zbrali na nekakšni skupščini, kar pa že spominja na domnevne poskuse tako imenovanih stricev iz ozadja, ki naj bi še enkrat sestavljali razsuto levico.

Bratož je torej kot motiv za sestankovanje ponudil diagnozo – in to svojo lastno, subjektivno in brez sklicevanja na vire. Pač profesionalni zdrs. Čeprav je strice iz ozadja povezal z majsko skupščino (karkoli že to pomeni), je povsem evidentno, da je na ta način kontekstualiziral tudi včerajšnje srečanje. Skratka, Miško Kranjec ga je prepričal.

Suzana Perman postavi diagnozo: strici iz ozadja

Osrednji dnevnik POP TV včeraj s Suzano Perman je istočasno razvil skoraj identično razlago:

Po naših informacijah pa tudi zato, ker naj bi določene niti, da se ustanovi takšna velika leva stranka, vlekli tudi določeni strici iz ozadja.

In temu sledi izjava Janka Vebra o edini resni levici, Socialnih demokratih. Novinarka je, za razliko od Bratoža, diagnozo o stricih iz ozadja uspela pripisati svojim virom (»po naših informacijah«), a jo hkrati navedla tudi kot razlog, zakaj SD ni želela priti na sestanek. S tem se je, mimogrede in če to drži, SD vpisala na politični zemljevid akterjev na levici, ki operirajo s paranoidnim novorekom po licenci Miška Kranjca. Na kakšen način lahko novinarka hkrati smiselno trdi, da so njeni viri objektivni, če so ti isti viri očitno subjektivni in vpleteni, je za marsikoga verjetno že metaetično vprašanje. In tudi če to notranjo nekonsistenco odštejemo, je trditev bizarna.

Paranoidni suspenz in še pred tem desni paranoidni žurnalizem je s tem dosegel svoj cilj: včerajšnji sestanek je delo sataniziranih stricev, kdorkoli že so, in ker so nevarni za zdravo politično življenje, je pobudo sestankovanja na levici treba ustrezno stigmatizirati.

P.S. Res me zanima, kateremu novinarju ali komentatorju bo uspelo povezati kar tri heterogene in medsebojno nekompatibilne  razloge, zakaj se Pahorjevi niso želeli udeležiti srečanja z Jankovićem: prvi razlog je bil, da je povabilo pošiljala po činu preveč nepomembna oseba, drugi je bil, da rabijo več časa za pripravo zaradi politične (!) vsebine, tretji pa, da so oni edina levica, medtem ko druge levice v Sloveniji ni.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: