Za RTV SLO bo Janša spoznan za nedolžnega

Tudi če človek ne bi bil informiran o tem, da se jutri začenja sojenje peterici v zadevi Patria (in seveda Janezu Janši), bi lahko na to sklepal po številnih novinarskih zapisih zadnjih dni, ki so jih proizvedli njemu naklonjeni mediji. Kako se na to sojenje odziva najbolj objektiven in profesionalen medij v državi, javna radiotelevizija? Včeraj so nam ponujali ganljivo prepričljivo sklepanje:

  1. Tudi policijski zapisnik ugotavlja, da SDS na svoje bančne račune ni prejela nobenih dokazil iz Patrie.
  2. Torej SDS ni prejela nobene podkupnine.

Tak kronski dokaz bi res moral prepričati vsakogar, saj je splošno znano, da se nakazila  v podobnih primerih korupcije vedno vršijo na uradne račune. SDS je oprana vseh grehov – to je pravi medijski hit zadnjih dni v vseh Janševih plačnikih in brezplačnikih. Poglejmo samo naslova na MMC RTVSLO: »SDS: Policija potrjuje, da nismo od Patrie dobili niti evra. Enako je ugotovila tudi interna revizija poslovanja stranke«. Danes ni nič drugače. Znova je dovolj pogledati že zgolj naslov in podnaslov – o podnaslovih pod slikami in besedilu niti ne govorim, a nanju vendarle napotujem bralce tega zapisa:

“Na neugotovljenem kraju in na neugotovljen način”

Erjavec in Gutman že spoznana za nedolžna

Prispevek ima status komentarja in navaja zgodovino afere Patria. Naslov prispevka referira na dobro znani cinični refren, s katerim se Janša brani pred očitki o podkupninah, s čimer novinar, brez pojasnila, evidentno favorizira misel obtoženega. Daje jo pod narekovaje, a v naslovu izpusti avtorja. Še bolj nedvoumen je podnaslov, ki vsebuje jasen namig, kaj si na javni radioteleviziji obetajo od sojenja in zapoved, kaj si morajo o tem misliti vsi državljani, ki jim bo javni servis, mogoče zato, ker si zaradi objektivnosti to zaslužijo, za nameček še podražil naročnino: »Erjavec in Gutman že spoznana za nedolžna, Janša (in drugi) pa bodo vsak čas.« Prislov »že« je tu, ne glede na rabo, pomensko nedvoumen. (Mimogrede, je sploh treba omenjati, zakaj bi »neugotovljen kraj« in »neugotovljen način« imela tako šibko procesno vrednost, da bi obtožnica bila le zaradi njiju neprepričljiva, novinarski poudarek pa zaradi tega upravičen?)

Neverjetna odločenost javne radiotelevizije, da se aktivno vključi v sojenje in kot šlogarka ponudi končno odločitev sodišča že dan pred začetkom sojenja, se lahko zdi nenavadna samo še nepoznavalcem dogajanja v tej hiši. Na tej strani sem že nekajkrat razgaljal neobjektivnost in sumljivo pristranost novinarjev na RTV SLO, vedno “in conkreto” tudi njihove kršitve poklicnih meril, programskih standardov in novinarskega kodeksa.  Spisal sem nekaj javnih protestov zaradi politične agitacije in še zmerom čakam na odgovore. Zgornje novinarsko ravnanje znova daje prav tistim, ki slutimo, da od teh standardov ni ostalo skoraj nič.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: