Kri, nasilje in poklicna merila RTV Slovenija

Ko boksa Dejan Zavec, ni krvi, ni nasilja. So le otroci, ki  navdušeno ploskajo nepremagljivemu Mister Sympatikusu, skupaj z odraslimi. Skupaj s celo Slovenijo. Je le evforija in neskončno navdušenje. In potem pride izziv za javno radiotelevizijo in nas vse:

Je s temi prizori na prvi strani www.rtvslo.si (ura je v nedeljo ob 10.00 zjutraj) kaj narobe? Če seveda odmislimo, da jih nismo pričakovali in da so mnoge postavili na realna tla? Poglejmo, kaj o nasilju pravijo Poklicna merila RTV Slovenija:

10 SPOŠTOVANJE VREDNOT POSLUŠALCEV IN GLEDALCEV

10.1 Dober okus

Programi RTV Slovenija morajo spoštovati in izražati splošno sprejete vrednote v slovenski družbi in upoštevati omejitve, ki se nanašajo na dober okus, nespodobnost, cenenost ali spolno izzivanje.

Občinstvo, ki spremlja program, je sestavljeno iz različnih skupin, ki imajo tudi zelo različna stališča o dobrem okusu. RTV Slovenija zato ne more pričakovati, da bodo poslušalci in gledalci v celoti sprejeli enako svobodo izražanja v radijskih in televizijskih prispevkih, kot jo sprejemajo v knjigah, v gledališču ali na filmu, pri katerih imajo bralci in gledalci v skladu s svojo vestjo široko možnost izbire.

So primeri, ko se, da bi zvesto povzeli resnično življenje, ne bi smeli izogniti določeni rabi jezika ali prizorom nasilja ali spolnosti, ki bi se jim bilo običajno treba izogniti. Poslušalcem in gledalcem RTV Slovenija moramo omogočiti, da vidijo določene dogodke, ki hkrati prispevajo k razumevanju in razkrivajo slabosti družbe, v kateri živijo.

10.6 Opozorila pred oddajo

Če oddaja vsebuje gradivo, ki lahko vznemiri določene skupine občinstva – še zlasti otroke – zaradi prizorov nasilja, spolnosti, neprimernega jezika, je treba poslušalce in gledalce na to opozoriti pred in med oddajo.

So slabosti družbe. In življenja. C’est la vie. In seveda, govorimo o športu. O boksu. In vsi vemo – kako smo neznosno pametni -, da je to nasilen šport, krvavost dogodkov, scen in obrazov lahko predvidimo. Kaj bi se pritoževali, ima kdo kaj proti športu? Pa vendar. Ali zna slovenska medijska strokovna javnost na to temo povedati kaj bolj relevantnega? (Aja, katera medijska strokovna javnost?)

Da Poklicna merila ne regulirajo nasilnih prizorov v športnih programih? Znajo o vsem kaj pojasniti naši psihologi? Ali pa je ta vrsta nasilja povsem normalno novinarsko prezentirana, etično in poklicno zadovoljivo podana, z vsemi ustreznimi opozorili, ter povsem neškodljiva za psihično zdravje naših otrok?

One thought on “Kri, nasilje in poklicna merila RTV Slovenija

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading