Javno pismo DNS glede pristranosti MMC RTV Slovenija v zadevi »Delo Revije«

Spoštovani člani upravnega odbora DNS!

Včeraj sem pisal o tem, kako pristransko se obnaša MMC RTV Slovenija v zadevi »Delo Revije«. Vnovič ni bilo treba čakati dolgo, danes navsezgodaj je že prispela nova potrditev istega: javni zavod želi na vsak način zaščititi integriteto Janeza Janše in relativizirati njegove (domnevne) pritiske na revijo Obrazi. Kako so to storili danes, je razvidno spodaj:

Kakšna je v resnici uredniška politika urednic Dela Revij?

Majhen medijski prostor – zvezde so lahko tudi politiki

6. avgust 2011 ob 06:00
Ljubljana – MMC RTV SLO

Na naslovnicah revije Obrazi smo lahko videli številne obraze politikov, med njimi sta s celostranskima fotografijama najbolj izstopala politika Katarina Kresal in Borut Pahor. Toda od četrtka je težava Janez Janša.

V javnosti se je po četrtkovi novinarski konferenci urednic izdaj Dela Revij ustvaril vtis, da je lastnik na pobudo politike izsilil stransko fotografijo Janeza Janše na naslovnici Obrazov leta 2008.

V zraku pa je ostalo vprašanje, kdo je izsilil fotografije Katarine Kresal, Zorana Thalerja, Boruta Pahorja …

 

Drži, od četrtka je težava Janez Janša in novinarji MMC jo poskušajo reševati. V tu načeti zgodbi me v tem trenutku ne zanima, kakšna točno je resnica političnih pritiskov. Hvaležen sem novinarjem MMC, da jih bo razkril vse po vrsti, če bo le z argumenti. Naj kar vrta. Zanima me, kakšna je resnica poročil o tem. Npr. kako točno je MMC RTV Slovenija poročala o nevzdržnih razmerah na Delo Revije? Zanima me, zakaj na tem portalu v ospredju rinejo le eno temo, ki ima en samcat motiv – reševanje očitkov, ki letijo nad Janšo? Kaj nam takšna izbira pove o novinarski profesionalnosti, kaj nam pove o novinarski solidarnosti? Še bolj pa: kaj naj pove o delovanju MMC RTV Slovenija, ki enakovrstno zavzetost v obrambi lika in dela Janeza Janše demonstrira iz dneva v dan?

Ker teh vprašanj nočem naslavljati v prazno, jih naslavljam na prave naslovnike, na Društvo novinarjev Slovenije. Sprašujem jih:

(1) Ali je v pisanju in poročanju MMC RTV Slovenija zaznalo politično pristranost v izbiri poudarkov in tem?

(2) Kako ocenjuje dosedanje poročanje MMC RTV Slovenija v zadevi »Delo Revije«?

(3) Kako ocenjuje medijski pogrom proti urednicam in novinarjem »Delo Revij«?

(4) Kako bi v DNS  komentirali spoznanje, da so dosedanji zapisi MMC RTV Slovenija vsebinsko minimalno pokrili izjave novinark in novinarjev Delo Revije?

(5) Kako ocenjuje dejstvo, da MMC RTV Slovenija sploh ni omenila aktivnosti DNS glede tega, npr. namenila ni niti besedice o pismu DNS, naslovljenem na NKBM, ki ga sam jemljem za najbolj konkretno dejanje v danem primeru? Še huje, DNS jim v zadnjih dveh mesecih skupaj ni uspelo niti omeniti, kaj šele objaviti njegovo mnenje!

P.S. Zavedam se svoje nepomembnosti in tudi tega, do so to primarno vprašanja za vodstvo RTV SLO, na katerega se zadnje čase zaman naslavljam, vendarle pa hvala za odgovore, kajti prepričan sem, da so ti skrajno pomembni za novinarstvo avtonomijo danega trenutka.

Boris Vezjak

6. 8. 2011

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading