::: IN MEDIA RES :::

Quis custodiet ipsos custodes?

Medvedja paranoja himnično sproščenih medvedjih svakov

bear-gypsy.jpg

Kaj imajo skupnega Romi in medvedi? Marsikaj, predvsem pa verigo. Cigani (Romi) so bili tradicionalno v španoviji z medvedi, ponekod jih naučijo plesati in se z njim sprehajajo ter zabavajo mimoidoče. V Sloveniji obstaja še ena pomembna butalska vez. Če minister za okolje in predsednik SLS Janez Podobnik že debelega pol leta omejuje gibanje romski družini Strojan, bi ga strankarski podmladek SLS vsem medvedjim družinam. Pravzprav bi medvede streljal, ne le omejeval. Oboje preganjajo in oboje omejujejo, Rome in medvede, v imenu lastne svobode (gibanja).

Zadnja reklamna akcija zastraševanja dokazuje, da znajo v podmladku iti tudi čez rob. Zgodba je zanimiva, ker je videti, da politična paranoja (primerek in primerek) ne izbira sredstev in se rada prevesi tudi v okoljske zadeve, če je vaš minister pravi. Enkrat so predmet paranoje ljudje, drugič živali. Ko nas ogrožajo, nas pač ogrožajo vsi. Verjetno nam želijo (nezavedno) povedati: naša stranka je ogrožena! Prihajajo Golobi(či), prihajajo medvedi. Počutimo se ogrožene!

Nagradno vprašanje se sicer glasi: je izvorna politična paranoja nekaj, iz česar se razvijejo še druge vrste paranoje? Je najprej paranoja, potem politična in potem okoljska (itd.)? Lahko mislimo politično sfero onstran globinskopsiholoških zakonitosti? Obstaja politična paranoja per se? Če ja, kakšen status ima okoljska paranoja do medvedov? Politični?

Ampak pustimo težka vprašanja ob strani. Tule je zabavno nadaljevanje. V Dnevniku so zapisali:

V himni imajo vključenega medveda

Kot zanimivost naj povemo, da ima podmladek stranke SLS celo v svoji himni vključenega medveda. Šesta kitica namreč pravi, da „Kekec naš junak // je medvedov svak, // vsak od nas v gore hodi rad,“ vseeno pa Ravnikar zanika, da bi bila himna, v kateri je medved označen pozitivno, v konfliktu z programsko zasnovo podmladka. „Besedilo himne ni bilo nikoli sprejeto niti razumljeno kot programski temelj podmladka, zato ga jemljemo bolj kot sproščen in pozitiven napev v okvirih umetniške svobode tekstopisca,“ pojasnjuje Ravnikar.

Morala zgodbe: hodite naokoli, bentite nad medvedi, potem pa ugotovijo, da imate enega zaprtega kar doma… Himna podmladka SLS z medvedom in njegovim svakom je zabavna, še bolj pa očitno nearbitrarna omemba sproščenega napeva tekstopisca. Maksimalna himnična medvedja sproščenost proti maksimalni grožnji pogleda (dobesednega) skozi preluknjani gleženj človeka, ki ga je napadel polarni medved (fotka je s strani, na kateri so mladinci SLS našli grozljive slikce, ki so jih pomirile). Tule nekaj ne štima. Nekdo ni sproščen, niti v himni ne.

3 comments on “Medvedja paranoja himnično sproščenih medvedjih svakov

 1. EnXeN
  19/07/2007

  Tudi izhajajoč iz predpostavke, da kljub vsemu, kar sicer tezi o obstoju akcije kot take – brez iniciatorja, ne govori v prid, politična paranoja per se, kot en, (paranoidni) pol daljice demokratičnega počutja vseeno zmore obstajati, je lahko nasprotno, že znano gledišče daljice, spet le tako od slovenskih politikov iskana – sproščenost.
  Torej, če bi nam že uspelo ločiti (slovenskega) politika od njegove osebnosti, torej poklic od človeka, ne bi z vidika večje sproščenosti slovenstva pravzaprav nič spremenili. Vseeno je namreč, če so prodorni politiki – kot se domneva – latentno zares paranoidni, ali pa stanje duha igrajo zgolj za potrebe poklica. Rezultat je za množico enak. Porazen za zunanjega opazovalca in malikov poln za njene člane.

 2. vezjak
  19/07/2007

  Hja, ne mislim, da je razlika med paranojo kot poklicem in paranojo kot osebnostno psihološko kvalifikacijo. To bi pomenilo, da politični akterji zgolj igrajo paranojo, da jo instrumentalizirajo za dosego nekih svojih ciljev. In res je: z vidika družbenih učinkov se nič ne spremeni. Zato temu tudi pravim politična paranoja, a me vseeno zanima, kakšni so ti ljudje po svojih osebnih preddispozicijah. Pravzaprav je to stara tema, ki se vleče iz Platona: na kakšen način značaj oblikuje političnega vladarja in vladavino.

 3. vezjak
  19/07/2007

  Semkaj shranjujem še celotno himno podmladka SLS in SDS, pa tudi matične SDS.

  http://drugidom.net/na-pragu-smo-nove-potiii-nadaljevanje/#comments

  Če to že himne takšne, se nam ni bati za prihodnost, saj na mladih svet stoji…Kot kaže,
  bo prihodnost turboprimitivna.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 19/07/2007 by in aktualno,politika,politična paranoja,sproščenost.
%d bloggers like this: