Sproščeni Pahor o nesproščeni Sloveniji

Borut Pahor, dolgovezni »for-all-occasions« artikulator vedno iste misli o svojih lastni prihodnji zmagi, patetični repetitor še bolj patetičnih gesel tipa Zmaga je šele začetek in drugih fantazmatskih parol o tem, kako morata on in njegova stranka nujno na oblast ter kako bosta to dosegla s sodelovanjem z vlado, je podal svojo bilanco stanja 2006. Težko je biti kritičen do takšnega prijatelja in zaveznika, kot je Janša, zato se je Pahor včeraj spomnil dveh najbolj benignih opozoril. Prevedel jih je v neizpolnjene obljube, ki da ju vlada za zdaj še ni zadostno izpolnila. Država se iz gospodarstva še vedno ne umika dovolj hitro, pravi. No, resnica je prav nasprotna, država se sploh ne umika, temveč v njem politično kadruje.  

Drugo opozorilo je, da vlada še ni izpolnila obljube o sproščenosti oziroma ustvarjalnejšem ozračju v državi. Njegova kritična ost je torej namenjena premajhni sproščenosti Slovenije. Ali kot pravi: če želimo biti v vrhu, moramo biti nadpovprečni. Nadpovprečnost pa pomeni večjo sproščenost. Tukaj. Pahor je sicer ta očitek ponavljal čez celo leto, denimo tukaj. Implicite je tisto, kar obljublja sam, ko bo predsednik vlade (ali države, človek se pač težko odloči, kajne?), seveda več sproščenosti. Ni povedal, ali si lahko državljani obetamo brezplačno karto za finsko savno, ali kaj drugega. Še manj, kako se njemu tako ljuba kvaliteta meri. 

Kako zapopasti ta izpraznjeni označevalec, sproščenost namreč, nihče ne ve, zato le majhen namig. A je nekaj vendarle jasno: je uspešen politični slogan, da se zavihtiš na oblast, kakor tudi prepričljiva parola, s katerim kritiziraš druge, da bi se sam zavihtel nanjo. Slovenke in Slovenci, bodi vam sproščeno novo leto, čaka nas še veliko čudežev v zlati dobi slovenstva! 

7 thoughts on “Sproščeni Pahor o nesproščeni Sloveniji

Add yours

  1. Želje so eno, stvarnost pa drugo. Tolikokrat se bil speljan na led, da ne verjamem nobenemu slovenskemu politiku. Pa naj obljublja in gradi še take oblake v gradovih. Pravljice so za otroke, jaz pa v novem letu ostanem na trdih tleh. Čeprav se čudeži dogajajo, ne verjamem niti njihovim dobrim željam. Tebi pa želim zalato dobo od srca.

  2. The point is, ladies and gentleman, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right, greed works. Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit. Greed, in all of its forms; greed for life, for money, for love, knowledge has marked the upward surge of mankind.

  3. ( Si prevedel nove hrvaške besede? )

    Tudi jaz Tebi in g.Vladimirju G. želim obilo osebnih domislic pri sestavi novokomponiranih besed v slovenskem jeziku ……v prihodnjem letu…..ko bosta izdala knjižno dopolnitev k rabi slovenskega jezika. Da bodo nekateri slovenčki obogateni z vajino domiselnostjo in razumeli spisane naivnosti.

    Kaj čemo, nekateri se pa dobro počutimo tudi z rabo preproste besede a ne naivni ! Pa srečno !

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: