Reševanje nutrij: vplivna predsednikova partnerka namiguje na možnost sistemske korupcije

Golobova vlada ima čedalje večji in vedno resnejši problem: v zelje ji svojo pojavnostjo in mnenji pogosto skače partnerka predsednika vlade. Kot vplivnica Tina Gaber nikoli ne počiva in zdi se, da iz vsake situacije skuša iztisniti največ tudi za lastno podobo – končno je dolgoletna influencerka in še nedavno tudi registrirana lobistka.

Tokrat sicer nastopa v svoji vlogi zaščitnice živali, ki v času objave fotografij svojega partnerja na socialnih omrežjih z romantičnimi dopisi »Ko si draga zaželi morja« rešuje nutrije na Ljubljanskem barju. Hvalevredno početje? Ne nujno in še manj nujno usklajeno z vladnimi resorji.

Namigi na korupcijo

Tokrat je gotovo šla predaleč v surovi kompromitaciji dr. Huberta Potočnika z Biotehniške fakultete v Ljubljani, ko je njegovo študijo z naslovom »Naravovarstvena problematika nutrije (Myocastor coypus) in pižmovke (Ondatra zibethicus) v Krajinskem parku Ljubljansko barje« označila za motivirano s sistemsko korupcijo in v video nagovoru energično povedala:

»No, pa smo spet pri nutrijah. Začnimo od začetka. Vse se začne s študijo iz leta 2019, ki jo je Krajinski park Ljubljansko barje naročil Biotehnični fakulteti. Odgovorni nosilec projekta je bil Hubert Potočnik, med drugim član strokovno-znanstvenega sveta Lovske zveze Slovenije. A študija se ne ukvarja le z usodo nutrij, temveč predvsem finančnim vidikom upravljanja teh simpatičnih živali. Višino stroškov so le v prvih parih letih ocenili na več kot pol milijona evrov, natančneje 539.929,50 evrov. Študija sama ne predstavlja koruptivnega dejanja, je pa v študiji jasno izražen motiv za bodočo sistemsko korupcijo. In navsezadnje gre za naš davkoplačevalski denar, za metodo, ki še nikoli ni bila nikjer uspešna, in mi bi bili prva država v EU, ki bi imela vsenacionalni pilotni projekt iztrebljanja nutrij. Ob tej priložnosti naj povem, da je streljanje nutrije že leta dovoljeno, a so čedalje bolj številčne. Zakaj? Ker so ukrepi neučinkoviti. Je pa Sizifovo delo super, če prinaša zaslužek…«

Diskreditacije in obtožbe

Odziv nanjo je med prvimi objavil dr. Sašo Dolenc. Predsednikova partnerka tokrat ni delila insinuacij in diskreditacij zgolj na ravni stališč glede zaščite živali, ampak je napadla projekt, stroko in končno tudi samega nosilca študije. Povedano preprosto, njene trditve so žaljive na več nivojih, strokovnem, institucionalnem in končno tudi osebnem, hkrati pa vsebujejo resne in hude obtožbe o potencialno koruptivnem ravnanju z jasnimi namigi, da se izlov nutrij nekomu splača. Kar preprosto pomeni, da bi po njenem nekateri ob tem dobro služili.

Predsednik Golob je aprila letos že imel tej podobno dilemo: znašel se je v situaciji, ko bi se moral odločiti, ali bo sledil vplivom okoli sebe ali morda stroki. Ministrstvo za naravne vire in prostor, ki ga vodi minister Uroš Brežan, je takrat izdalo dovoljenje za odstrel 230 rjavih medvedov, ker njihova povečana gostota povzroča večjo stopnjo konfliktov in ogroža varnost prebivalstva. Zato je nepričakovano ministra pozval, naj odstrel medvedov zamrzne, a si je kasneje, po pogovoru z njim, vseeno premislil.

Zadrega in opravičilo

Tokrat se bo znova moral podobno odločiti, ali podpreti svojo drago ali pa morda raje slediti in prisluhniti strokovnim ocenam. Pričakovati bi morali tudi, da ji pri tem vendarle svetuje opravičilo – v dobro vseh. Če tega ne bo, bo spravil v zadrego sebe in vsa resorna ministrstva, ki bodo morala na stališča njegove partnerke reagirati in jih vsaj posredno obsoditi, kar pa v praksi pomeni, da bi zaposleni na ministrstvih, predvsem za kmetijstvo, nastopili proti osebi ob njem.  

Javne intervencije Tine Gaber odpirajo vrsto starih dilem o razmerju med stroko in stališči nevladnikov, za katere se zdi, da so zdaj postala še bolj dinamična. Ker se predstavlja kot tako rekoč simbol dela civilne družbe, ki zagovarja pravice živali, s tem spravlja v zadrego tudi njo samo in ne samo Golobovo vlado. Zanimivo bo zato spremljati, ali bodo zagovorniki pravic živali zavzeli distanco do njenega nastopanja ali ne – znova v svoje dobro.

Več:

O vplivu Tine Gaber na politično in medijsko pojavnost predsednika vlade

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: