So Slovenske novice cenzurirale članek o zaslužkih šefov v Vzajemni in Triglavu?

Slovenske novice so ob šokantni nočni akciji ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki odpira številne politične dileme ob sprenevedanju vladajoče koalicije, povzele pogovor v zadnji oddaji Tarča, ki sem ga že analiziral. V njem so se gostje, minister Danijel Bešič Loredan, koordinator Levice Luka Mesec, Meira Hot (SD) in opozicijski poslanki Vida Čadonič Špelič (NSi) in Jelka Godec (SDS) pogovarjali o tem, kaj sledi po nenadni ukinitvi ali prenosu zavarovanja in kakšne bodo posledice za tri zavarovalnice, ki bodo ostale brez premij: Triglav, Generali in Vzajemno.

Članek je bil objavljen v petek, 14. aprila 2023 z zadnjo vneseno spremembo ob 10:58, nosil je nadnaslov »Mastni zaslužki«, naslov »Plača, ob kateri se boste zamislili: toliko zaslužita šef Vzajemne in šefica Triglava« in podnaslov »Predsednik uprave Vzajemne ima visoko plačo«. Ker je bil objavljen na socialnih omrežjih, so ga nekateri uporabniki delili in objavili v celoti.

In kakšne so te plače? Predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln je leta 2021 skupaj z dodatki in nagradami na mesec prejel 15.767 evrov, Meta Berk Skok, predsednica uprave Triglav, pa je istega leta dosegla v povprečju 17.182 evrov bruto na mesec.

Graf prejemkov iz izbrisanega članka Slovenskih novic

Najprej sprememba naslovnih poudarkov

Toda isti zapis na spletnem naslovu (https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/placa-da-te-kap-toliko-zasluzi-sef-vzajemne) je bil potem 14. aprila ob 15:34 »celovito« spremenjen v nekaj čisto nasprotnega, in sicer je po verjetni intervenciji dobil nadnaslov »Ukinitev dopolnilnega zavarovanja«, naslov »Z ukinitvijo zavarovanja je na kocki pol milijarde evrov«, podnaslov pa »Ukinitev dopolnilnega zavarovanja bi za zavarovalnice pomenila hud udarec«.

S pomočjo strani Wayback Machine (začetni članek je dostopen na tem naslovu: https://web.archive.org/web/20230414110440/https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/placa-da-te-kap-toliko-zasluzi-sef-vzajemne/) lahko takoj opazimo, da sta poudarka diametralno nasprotna.

Pri prvem podpisana avtorja N.Č. in A.L. problematizirata visoke prejemke šefov zavarovalnice ali se do njih vsak negativno opredeljujeta, v drugem pa brez zadržkov vsaj v naslovu iščeta simpatijo do zavarovalnic, ki bodo zdaj ostale brez denarja. Grega Repovž v svojem uvodniku v Mladino prepričljivo piše, zakaj so tri omenjene zavarovalnice zgolj inkasantska služba, zlizana s političnimi silami. Še več, opozarja na to, da se na primer Vzajemne desnica nikoli ni lotila. Ali to pomeni, da je poskušal na objavo v Slovenskih novicah nekdo vplivati?

Navedena sprememba članka ni edina, kajti naslednjega dne je bil spletni naslov nedelujoč; tudi spremenjen zapis je preprosto izginil in ni več dostopen, kar lahko pomeni, da je bil verjetno izbrisan. Kaj ali kdo je botroval drastični vsebinski predrugačitvi, izbrisu ali preprosto cenzuri, zaenkrat zgolj ugibamo. Naj spomnim, da je odgovorni urednik Dela in Slovenskih novic Bojan Budja.

Izginuli članek Slovenskih novic še zazna brskalnik Google, vendar ni več dostopen

Dve leti nazaj cenzura novinarja Janeza Markeša

Leta 2021 je v času trde roke Janeza Janše prišlo do cenzure članka Janeza Markeša v Delu. Že natisnjeno naklado Sobotne priloge Dela so z očitno preveč kritično kolumno svojega novinarja znova natisnili, namesto izločenega članka pa so manjkajočo stran nadomestili z reklamo za svoj časopis. Naklado z nezaželenim člankom so v tiskarni izločili in uničili.

Večji del slovenskega novinarstva se je takrat sprenevedal, da cenzure na Delu ni bilo, s čimer je pokazal, da imajo naši mediji kar dva gromozanska problema: ob cenzuri še lažno medsebojno novinarsko solidarnost, s katero »pokrijejo« svoje rabote. Vzroka za umik članka v Slovenskih novicah o zavarovalnicah sicer ne poznamo, ni pa neznano, da imajo zelo veliko denarja, s katerim večkrat oglašujejo v medijih.

P.S.

Kakor je razvidno spodaj, je nekdo okoli 15 minut po objavi mojega zgornjega zapisa na spletni strani Slovenskih novic aktiviral drugo verzijo članka. Pribeleženi časi objave povedo vse.

Aktivirana objava druge verzije članka

Več:

Nočna akcija ukinjanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Rupar moli za ministra: ali vlada Roberta Goloba sploh sprejema kritiko protestnikov?

Cvetober slovenskega novinarstva očitno verjame, da cenzure na Delu ni bilo

Na dan svobode medijev: za Žerdina umik Markeševega članka ni cenzura

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: