Golobovo nezavedno: na sledi dvema simboloma, svobodi in soncu

Kdo so ljudje, ki imajo dovolj fatalen vpliv na naše politike kot nekakšni usmerjevalci in svetovalci v političnih, ekonomskih in psiholoških odločitvah te vlade? Mogoče celo takšnega, da posredno dosežejo odhod kakšnega od ministrov in prihod drugega? Morda Vesna Vuković in Damir Črnčec nista edini osebi, o katerih se na široko govori kot o nekakšnih stricih in tetah iz ozadja, ki si jih v zreli demokraciji pač ne bi smeli želeti. Kajti v njej nam morajo vladati avtonomne in modre osebnosti, ki suvereno razmišljajo in delujejo v dobro vseh ljudi.

Dr. Lucija Mulej je poslovna ženska, timbilderka in oseba, za katero je videti, da ima tudi spodoben vpliv na predsednika vlade. Kot sociologinja in antropologinja v slovenskem prostoru utrjuje poslovno antropologijo ter menedžment osebnosti, ki je nadgradnja raznim oblikam procesiranja človeških vsebin. Morda nima blagega vpliva zgolj nanj, ampak s svojimi terapevtskimi nasveti tudi na nekatere druge člane stranke Gibanja Svoboda – po nekaterih medijskih pisanjih najmanj na predsednico parlamenta Urško Klakočar Zupančič.

4Q

Njeno podjetje se imenuje »Budnjani, budne rešitve d.o.o.«, sama pa v njem razvija tehniko in hkrati blagovno znamko, kot temu pravi, ki se imenuje 4Q. Skozi njo, če sledimo njenim opisom, povezuje racionalno, čustveno, duhovno in fizično inteligentnost. Sama pravi, da razvija metodologijo za proučevanje značajev ter smer psihosinteze s pristopi, kot so povezovanje duhovne in materialne realnosti, vidnega z nevidnim in večnega z minljivim.

Bi nam lahko njeno delovanje razložilo katero od značilnosti v Golobovi psihomentalni shemi pogleda na politiko in morda celo svet, če povezava obstaja? Nam lahko pomaga lažje razumeti njegovo dojemanje družbe, s tem pa tudi poglede na razvoj naše države in končno delovanje aktualne vlade? Sploh zato, ker Golob v intervjuju z njo poudarja pomen »kolektivnega duha«, kar pa vlada, ki jo vodi, kot njemu najbližja entiteta zanesljivo je?

Nevidno, Gallup in Drnovšek

Mulejevo podjetje »Budnjani« ni edino v njeni lasti, pred tem je registrirala še Društvo za razvoj duhovne inteligence »Budni« s sedežem v Kranju in podjetje po imenu »Molga«. Poslovnim subjektom in posameznikom ponuja tečaje »psihološke kirurgije«, ukvarja se z »nevidnim« in zagovarja rast ob štirih ključnih stebrih: planiranje, organizacija, vodenje in nadzor. Spozna se tudi na Gallupove teste, na katere se morajo spoznati poslanci Golobove stranke. V Molgi obljublja rešitve, povezane »z Jazom; Idom; Goni in Nezavednim«.

Njeno sodelovanje z Golobom je zavito v tančico skrivnosti, toda doslej je pripeljalo najmanj do dvojega, kar zadostuje kot dokazilo o njunem medsebojnem sodelovanju: opravila je najmanj tri intervjuje z njim, enega v svoji reviji Obrazi leta 2021, drugega na Portalu Plus (2021), tretjega v Dnevniku (2020); torej v časopisu, za katerega je nekaj časa očitno delala vzporedno ob svojih poslovnih aktivnostih. Drugo dokazilo je nakazilo njenemu podjetju »Budnjani« v skupni višini 23.729 evrov. Plačnik: Golobov GEN-I.

Mulej in Golob imata še nekaj skupnega. »Moj edini politični boter je bil doktor Janez Drnovšek,« je v izteku leta 2021 za Delo povedal predsednik vlade in nakazal svojega vzornika. Na drugi strani je Mulej še kot asistentka na FDV postala generalna sekretarka Drnovškovega Gibanja za pravičnost in razvoj – bilo je maja 2006. V času torej, ko je tedanji predsednik republike zbolel za rakom in iskal svoj recept duhovne transformacije. Ni poskušal spremeniti zgolj sebe, ampak skozi gibanje tudi spiritualne gabarite Slovencev, Mulej pa se je znašla v njegovi bližini in postala tajnica gibanja.

Kako je našel svobodo in sonce

Analizirajmo na kratko enega od intervjujev. Kot »arhitektka uma in srca«, tako so jo nekje predstavili, je opravila pogovor za glasilo »Budnjani« sredi leta 2021, ko je Golob še bil šef GEN-I. Na koncu razprave o pozitivnem mišljenju in psihologiji, pri čemer je v disciplini ekspertize o pomenu pozitivnosti in kolektivnega duha prednjačil sam Golob, je sogovorca neposredno izzvala z vprašanjem o vlogi simbolov.

Premier se je pred tem dotaknil delovanja strank v tujini, konkretno konservativnih in zelenih strank v Nemčiji. Do takrat, to je pomembno vedeti, še ni sprejel odločitve o politični aktivaciji v domači areni. Poglejmo si, na kakšen način je gradil svojo misel o dveh simbolih, ki bi mu po njegovem prepričanju morali slediti v družbenem življenju:

»Torej je izvor resničnega preskoka v pozitivno razmišljanje v novem simbolu? V nečem, kar nas poveže?

Res je. In s tem ne vplivaš neposredno na predsednika uprave, pač pa na njegove ljudi, od prvega do zadnjega: kadrovnike, tajnice, inženirje, analitike, prodajnike… itd… In ko bo ta masa »običajnih« ljudi dovolj velika, se bodo tudi oni ozavedli in spremenila se bo kultura in s tem celo podjetje. A nezavedno ni dostopno preko racia, ampak preko simbolov in čutenja. Čutenja, ki nas povezuje. Sam pravim, da imamo dva zares močna simbola za socialna in družbena gibanja. Eden je svoboda, drugi pa je bistveno starejši simbol, ki je sonce. Sonce je simbol življenja. Sonce je nedogmatično, večno, vsaj v domeni življenja enega človeka. Je simbol življenja, začetka in neskončnosti.«

Golobovo nezavedno

Duhovno inspirirani premier očitno verjame v moč freudovskega nezavednega in česar ni mogoče dojeti racionalno, se nam zato ponuja skozi mreže simbolov, tokrat evidentno bolj jungovskega teoretskega elementa, na neki drugi ravni. Njegova izjava ni banalna in je za kasnejšo razlago nastajanja njegove politične stranke strašansko pomembna. Zakaj? Če je kdo verjel, da je ime »Gibanje Svoboda« kakorkoli povezano s trenutkom Janševega avtoritarizma in poskusom vpeljave orbanovske avtokracije, če je verjel, da nam Golob prinaša politično svobodo iz istega razloga, se je pač krepko motil. Ne, motivi so starejši in tudi ogrevanje za platformo gibanja namesto politične stranke ima očitno svojstveno motivacijo.

Zdaj tudi lahko slutimo, da je na izbiro imena stranke v celoti vplival sam in nihče drug. Kajti simboli, ki jim sledi tudi pri izbiri imena, so bili v njegovem nezavednem že poprej. Oziroma so bili po njegovem tudi v našem nezavednem. V končni fazi bi se lahko njegova stranka imenovala tudi »Gibanje Sonce«. Nanj, na simbol sonca, se sicer bistveno manj sklicuje, če odmislimo podjetje »GEN-I Sonce« in njegovo famozno prepričanje, da nas bosta covida ozdravila prav slana voda in kakopak – sonce. Po nekaterih podatkih se na omenjeni simbol sonca v svoji komunikaciji sicer večkrat sklicuje.

Čeprav se zdi, da predsednika občasno zagrabi določena avtoritativnost in občutek odrešeništva, je v istem pogovoru smiselnost takšnega ravnanja zanikal: »Seveda je za krepitev kolektivnega duha en posameznik veliko premalo, skorajda ničen. Sam ne verjamem v mesijanstvo, saj smo ločeni in vsak zase v celoti nemočni.«

V te namene zato govori o »nezavedni gonilni sili, ki bo stare centre moči transformirala« – on kakopak stavi prav na »kolektivno zavest« in »kolektivnega duha«. Oba izraza se v relativno kratkem intervjuju pojavita kar 18 krat!

Dva intervjuja Lucije Mulej z Golobom: Dnevnik in Portal Plus

Bodimo budni

Lucija Mulej se je nedavno udeležila osrednje Prešernove proslave in spremljala dogajanje v prvi vrsti. Če njene spiritualne tehnike na politike delujejo, bomo morda dovolj budni opazili. Kajti direktorica znotraj svoje »veje poslovne antropologije« ponuja ravno to – opažanje. In da bomo budni, kajti ustvarja »budne rešitve«. Te so po njenem štiri: da OPAZIMO (IQ, uporaba uma, razuma in duha), da smo BUDNI (EQ, uporaba čustev, senzibilnosti in duše), da smo BUDNE (SQ, uporaba uma in čustev, duha in duše) in da so REŠITVE (PQ, uporaba telesa kot templja duše in duha).

Za najmanj en primer vemo, da so se k njej po znanje zatekali že poslanci Pozitivne Slovenije. Tiste stranke Zorana Jankovića, ki ima prav tako zanimivo ime in v kateri je bil podpredsednik prav Golob. Pred leti je njihova poslanka Lejla Hercegovac potrebovala veščine komunikacije in teorije argumentacije, ki jih je poučevalo prav podjetje »Budnjani«. Kasneje je za Oštro povedala, da ji je izobraževanje pomagalo pri delu. »Pridobila sem retorične veščine,« je zadovoljno pojasnila.

Neodvisno od vpliva takšnih in drugačnih psihogurujev ostaja dejstvo, da je vladajoča stranka, ki nikoli ni imela ustanovnega kongresa, ampak je januarja 2022 preprosto zakupila obstoječo stranko Z.DEJ Jureta Lebna, nastala po zasebnem navdihu njenega predsednika. Za njo nikoli niso stali posebni intelektualni premisleki o naši prihodnosti ali modri ljudje, ki se spoznajo na politiko, temveč zgolj takšne ali drugačne psihološke rešitve in kolektivni duh energetskih direktorjev. V času volilne kampanje se je Golob na veliko zahvaljeval le Janši, ki ga je naredil za žrtev in s tem za zelo izvoljivega.

Razlog več, da ljudstvo ostane budno.

Več:

Nova moda »nakupovanja« strank: kaj je narobe z Gibanjem Svoboda?

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: