Petrolov nateg s točkami

»Vsaka Zlata točka šteje, vsako dobro dejanje šteje.« Vsi tisti državljani, ki so pretekla leta pridno tankali in kupovali na Petrolu in se v velikem loku izmikali konkurenci, ker so nato s svojimi Zlatimi točkami v začetku tekočega leta, torej do 31. januarja, lažje dosegli do 20 odstotkov popusta pri ceni izbranega energenta, kurilnem olju in elektriki, so tokrat ostali z dolgimi nosovi. Ne govorimo o majhnih zneskih. Če ste morda nabrali 5000 takšnih točk, bi to pomenilo med 45 ali 50 evri prihranka, kar ni ravno malo, pri 10.000 pa se vsota podvoji.

Ne da bi prav dobro slutili, kaj jih čaka, je letos družba Petrol svoje kupce prepeljala žejne čez vodo. Splača se pogledati, kako jim je uspel kolosalen slepilni manever.

Regulacija cen

Nekje novembra 2022, torej po enajstih mesecih akcije, so pri Petrolu javili, da letos zbranih točk ne bo mogoče koristiti v predvideni namen. Takole so napovedali na svoji strani:

»Ponudba novih akcij in popustov na elektriko je trenutno omejena. To pomeni, da svojih Zlatih točk do nadaljnega ne morete zamenjati za popust na električno energijo. Izredne razmere na trgu in regulirane cene elektrike so dobavitelje postavile pred težke odločitve, saj so cene, po katerih kupujemo energente, še vedno izredno visoke. Ker kljub temu ostajamo stabilen in zaupanja vreden partner pri oskrbi z energijo, smo primorani v času reguliranih cen omejiti ponudbo popustov. Ponovno jih bomo omogočili, ko nam bodo to dovoljevale razmere na trgu.«

Sam sem bil med tistimi, ki smo za »neveljavnost« popusta izvedeli šele pred dnevi. Ker sem pretekla leta koristil zbrane točke pri plačilu položnice za elektriko, sem ob tokratnem poizvedovanju v njihovem klicnem centru prejel razlago, da je akcija prekinjena  – očitno ne samo za elektriko. Pojasnilo je preprosto: ker je vlada regulirala cene, so se letos morali tradicionalni akciji odpovedati.

Zato so v zameno ponudili, da lahko kupci prejmejo 20 odstotni popust na avtopranje v njihovih avtopralnicah, pa tudi 100 odstotni popust na XL avtopranje ob unovčenju 1000 Zlatih točk. Na bencinskih servisih za točke ponudili izbrane artikle, vendar le v obsegu 100 točk. V praksi to pomeni tole: dobite lahko čokolado ali Jaffa kekse, če še niso pošli, kar seveda so, vendar le en komad. Če bi želeli porabiti vse točke, na to pozabite. Če ste nabrali 10.000 Zlatih točk, ste jih torej 9.900 darovali nazaj Petrolu, prejmete pa ene Jaffa kekse!

Zvita piarovska kampanja

Da bi tovrsten nateg potrošnikov bil malce manj očiten, so se pri Petrolu domislili zvite oglaševalske poteze, s katero bodo na en mah svoj greh spremenili v imenitno vrlino. Predstavljajmo si torej vse tiste, ki so množično tankali in kupovali pri njih, da bi zbrane točke kasneje unovčili. Ves dobropis državljani lahko darujejo nazaj, pri nekom z 10.000 zbranimi točkami to znese skoraj 100 evrov. Kar bodo lahko spretno uporabili za plačano oglaševalsko kampanjo, s katero v sodelovanju z Zavodom za gozdove pomagajo obnoviti slovenske gozdove z nakupom sadik v obsegu ušivih štirih hektarjev gozda!

Letošnjega 13. januarja so objavili naslednje obvestilo:

»Družba Petrol svoje člane zvestobe oziroma imetnike Petrol klub kartice vabi k zbiranju Zlatih točk, tokrat v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije. Skupaj si prizadevajo zbrati sredstva za kar 10.000 dreves oziroma več kot pet nogometnih igrišč novega gozda. Akcija bo trajala do 6. februarja 2023.«

Hkrati so pozvali vse imetniki Petrolove klub kartice, da ves dobropis darujejo, saj so jim nekoriščene Zlate točke seveda ostale, ker popustov na nakupe energentov ni, čokoladico pa dobite le eno. No, genialna poteza je v tem: vračate jih lahko Petrolu nazaj!

Podobno kot se je Tom Sawyer domislil, da bi lahko barvanje dvoriščne ograje nekako »tržil« in mu morajo prijatelji, ker je takšno delo zelo zabavno, za to še plačati, se je družba Petrol spomnila, da bodo potrošniki rade volje vrnili svoje točke in se jim bo za nameček še zdelo, da so okoljsko ozaveščeni, saj bodo pogozdovali in reševali slovenske gozdove!

Zbiranje točk, ki se vračajo Petrolu: apel k dobrodelnosti

Naivno ljudstvo pogozduje

Da gre za vračanje tistih točk, ki so jih nabirali dolge mesece, preden je nastopila vladna regulacija, bodo že mimogrede pozabili. Zato Petrol lahko zmagoslavno na veliko oglašuje svojo dobrodelno dejanje pogozdovanja v množičnih medijih, s čimer promovira sebe. Seveda na račun in iz žepov tistih potrošnikov, ki so jim nehote nasedli. Nič ni narobe s pogozdovanjem kot takšnim in ekološko zavestjo. Ampak ne na tak način pod krinko dobrodelnosti.

Če tržni inšpektorji in Zveza za varstvo potrošnikov ne želijo sodelovati pri menjavi denarja za listke, s katerimi bo navihani Tom na koncu prejel izvod biblije, da bi očaral svojo Becky, bi se morda lahko zganili in preverili, kako varovane so bile v tem primeru pravice vseh imetnikov Petrolove kartice. Saj smo urejena država, kajne?

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: